Belföld

Orbán: tisztázni kell, ki hol áll

Orbán Viktor  (Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió folyosóján)
Orbán Viktor  (Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió folyosóján)

A drogmaffia elleni harcról, eneergiabiztonságról, derűvel élő magyar emberekről és Vida Ildikóról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádió180 perc című műsorában.

Orbán többek között az alábbi témákat érintette az interjúban.

Fizetős M0-s

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. Az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak.

Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.
A miniszterelnök jelezte: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szavai szerint lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.

Déli Áraramlat, energia

Azt szeretné, ha a magyar emberek 2015-ben derűvel élhetnék a napjaikat, a remény pedig indokolt a magyar emberek gondolkodásában. Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amire most abból a kormányzati megfontolásból került sor, hogy kommunikációs offenzívát indít a miniszterelnök, azt mondta, a gázellátás terén megteremtették az energiabiztonságot, mert az országnak nemzeti érdeke, hogy Ukrajnát kikerülve is érkezzen gáz hozzánk. Ezenkívül a szomszédos országok majdnem mindegyikéből érkezhet gáz Magyarországra.

Ami az atomenergiát illeti: a kormányfő emlékeztetett arra, hogy nem a papksi bővítésről kötött magyar-orosz szerződés az első ilyen az Európai Unióban, mert létezik ugyanilyen technológia alkalmazásáról szóló finn-orosz szerződés is, mi csupán ezt követtük.

Drogteszt

A kormány álláspontja világos: a gyerek a szülőé; hogy mi történjen vele, a szülő mondja meg. Az állam csupán felajánlja a segítségét, szolgáltatást tud nyújtani a drogteszttel, ennél tovább nem lehet menni. Ha a szülő ezt igénybe akarja venni, maga dönt róla.

A politkusok és az újságírók körében végzendő drogtesztről Orbán azt mondta, a drogmaffia jelen van Magyarországon, az új szerek pedig midnenkit fenyegetnek. A kormány fel akarja számolni a drogmaffiát, ehhez drákói szigor kell, aki közbizalmi pozícióban van, arra ez terjedjen ki. Orbán azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben, “tisztázni kell, ki hol áll”.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vida Ildikó vs. Goodfriend

Megkezdődik a jogi eljárás, minden lehetőség adott, hogy az amerikaiak a teljes nyilvánosság előtt bemutathassák a bizonyítékaikat, a NAV elnöke pedig megadja a válaszát. Aki állít, bizonyítson, akit vádolnak, védekezzen – mondta Orbán.

A Fidesz népszerűségének zuhanása

A kormányzat és a Fidesz népszerűségvesztését mutató felmérésekre reagálva Orbán azt mondta, a kormány minden fontos dologgal törődik, egy dologgal nem, a saját népszerűségével és ezt a minisztereknek is világossá tette. Azt kérte tőlük, végezzék el a munkát, legyenek eredményesek, a népszerűséget pedig bízzák rá, a három év múlva esedékes következő választási kampányban ugyanis az elvégzett munka alapján adnak bizalmat a választók. Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy az ellenzék még “kampányüzemmódban” van, azonban – mutatott rá – a kormánynak meg kell kezdeni a gazdasági érdekeket is érintő kormányzást. A tüntetésekre utalva azt mondta: ezt akarta a Fidesz és a KDNP az 1980-as években, hogy lehessen szabadon beszélni, társulni, gyülekezni.

Orbán Viktor a rádióinterjút megelőzően a Napi Gazdaság című kormányközeli lapnak nyilatkozott az utóbbi időszakról és a legnagyobb társadalmi elégedetlenséget kiváltó kormányzati tervekről, intézkedésekről.

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik