Belföld

Az ombudsmannak sem tetszettek a rendőrségi videók

A rendőrségnek el kell kerülnie az áldozatok hibáztatását, hangsúlyosabbá kell tennie érdekeik, méltóságuk védelmét és az elkövetők vitathatatlan, megoszthatatlan felelősségét.

Székely László, az alapvető jogok biztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó két ombudsmanhelyettes szerint a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekményekkel kapcsolatban a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk.

A körültekintő eljárásra azért van szükség, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szembeni esetleges előítéleteket, és a valódi problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét. Az áldozatok hibáztatásának elkerülése azért is fontos, mert az erőszak bekövetkeztéért való felelősség bármilyen mértékű áthárítása növelheti az áldozatok meglévő szégyenérzetét és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak – írták a biztosok az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az ombudsmani állásfoglalás azzal kapcsolatosan született, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt hónapban nyilvánosságra került kampányfilmje szerint a nők is tehetnek arról, hogy nemi erőszak áldozatává válnak. Hasonló tartalmú tanácsokat adott ki a Vas megyei rendőrség is. Az interneten már több mint ötezren írtak alá egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy a rendőrség ne az áldozatot hibáztassa a nemi erőszakért. Budapesten november végén tüntettek a rendőrségi videók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik