Belföld

Az MSZP nekimegy az útdíjnak

Határozati javaslatot nyújtanak be a budapesti MSZP-s országgyűlési képviselők azért, hogy a kormány ne tehesse fizetőssé a jelenleg díjmentesen használható autópályát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke a Megyeri hídnál tartott sajtótájékoztatóján közölte: ez az útdíj nem más, mint annak a bizonyítéka, hogy a 2015-ös költségvetést még el sem fogadták, de már “sajnos meg is bukott”. Hozzátette: “a kormányzatnak fogalma sincs arról”, hogy ez az útdíj mit okoz a budapestiek életében és a főváros gazdaságának.

Az M0-s autóútra és az autópályák budapesti bevezető szakaszaira tervezett útdíjat úgy jellemezte, hogy “nagyon kevés bevételt fog hozni, de nagyon sok kárt fog okozni”. Kunhalmi Ágnes elmondta: budapesti szocialista országgyűlési képviselők határozati javaslatot fognak benyújtani az Országgyűlésnek azért, hogy a még díjmentesen használható autópálya-szakaszok azok is maradjanak.

Fotó: Hír24/Neményi Márton

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: döntsenek erről közösen az országgyűlési képviselők, a fideszesek is. Itt elválik – fűzte hozzá -, hogy a fideszes képviselők pártjuk, vagy Budapest és az ország érdekeit nézik-e.

A sajtótájékoztatón Kiss László, az MSZP III. kerületi országgyűlési képviselője arra kérte a kormányt, értse meg: nem lehet a költségvetési lyukakat a III. kerületi emberek egészsége, boldogulása árán befoltozni.

Horváth Imre, a párt országgyűlési képviselő pedig a Megyeri híd fontosságát hangsúlyozta: szerinte a híd városrészeket köt össze, segíti a munkába járást, a kikapcsolódást. A híd nem a kormányé, a híd Magyarországé, Budapesté, Újpesté is – tette hozzá.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. A miniszterelnök elmondta: lehet másképpen kezelni a híd kérdését, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek. A kormányfő szavaival kapcsolatban Kunhalmi Ágnes elmondta: látszik, hogy a miniszterelnök be akar vezetni egy adót, de most, hogy “fogy az ereje”, mert a “Fidesz erős emberei” is ellenjavaslatokat tesznek, megpróbál ennek megfelelően kommunikálni és kivenni autópálya-szakaszokat a tervezetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik