Belföld

Több száz járatot szüntethet meg a MÁV

Sinek(960x640).jpg (vasúti sínek, sín, vasúti pálya, )
Sinek(960x640).jpg (vasúti sínek, sín, vasúti pálya, )

Egész járatok leállítása vagy a reggeli csúcsidőszak kivételével egész nap kétórás vonatkövetés bevezetése is a tervek között szerepel – írja az MNO.hu. Az előző kormány vonalbezárásai után csak járatmegszünésekről van szó.

Az MNO.hu-hoz került munkaanyag 75 tételt tartalmaz, amely szerint bezárható összesen 1 383 761 vonatkilométer, azaz éves szinten ennyivel kevesebb szolgáltatást nyújt majd a vasúttársaság. A MÁV-Start december 14-től érvényes vasúti menetrendjét január 1-jétől módosíthatják. Ha a terveket megvalósítják, a kapacitáscsökkenés mértéke 4 százalék lehet.

A munkaanyag alkotóinak személye nem ismert, de feltűnik benne Takács László neve, aki közreműködött a 2007-ben, a Kóka János minisztersége alatt végrehajtott vonalbezárások tervezésében is.

A mostani javaslatban szerepelnek többek közt azok a dunántúli vonalak, amelyeket a korábbi kormányzat bezárásra ítélt, és a Fidesz-kormány újranyitott. Vonalbezárásról most ugyan nincs szó, de járatmegszüntetésekről igen.

A járatritkítás hátterében járműhiány állhat, a szaktárca szerint a kihasználatlan kapacitásokat figyelemmel kell kísérnie a vasúttársaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik