Belföld

A fideszes jogászok sem tudják kimosdatni drogtesztes ötletet

kocsis-mate(960x640).jpg (kocsis máté)
kocsis-mate(960x640).jpg (kocsis máté)

Kormánypárti jogászok szerint sem születhet alkotmányos szabályozás, ha az kötelezően vonatkozik az újságírókra és a politikusokra – írja a Népszabadság.

Mikor a Népszabadság egy ismert fideszes politikust arról kérdezett, hogyan lehetne alkotmányos Kocsis Máté javaslata, így felelt: „Sehogy. A törvény a most tervezett formában nem fog megszületni, Kocsis Máté javaslatát Trócsányi László igazságügy-miniszter és Gulyás Gergely sem tudná alkotmányosnak nevezni”.

A kötelező jelleg az újságírók és a politikusok esetében alkotmányellenes, de sérti az emberi jogok európai egyezményét is. Gulyás Gergely, a parlament szuperbizottságának, a törvényalkotási bizottságnak az elnöke sajtóhírek szerint azon a véleményen van, hogy „a tervezet egy létező problémára kínál unortodox megoldást, azonban a jog világa általában ortodox”.

A Fidesz jogi szakpolitikusa ehhez azt is hozzátette, hogy nemcsak az igazságügyi tárca, hanem az adatvédelmi hatóság véleményét is kérni fogják. Péterfalvi Attila már szerdán megfogalmazta álláspontját, eszerint a politikusok és újságírók esetén nincs realitása egy ilyen szabályozásnak, és a fiatalok esetén is nagyon figyelmesen kell eljárnia a jogalkotóknak ahhoz, hogy ne sértsenek alkotmányos jogot.

Rogán Antal szerint viszont már a felpuhult előterjesztésről nyilatkozott úgy, hogy az nem ütközik majd az alkotmányba. A frakcióvezető tegnap is arról beszélt az MTI jelentése szerint, hogy „a Fidesz általános drogtesztet szeretne bevezetni a veszélyeztetett korosztályba tartozó gyermekeknél, a politikusoknál és az újságíróknál”. A frakcióvezető megerősítette: a gyermekek esetén ezt kizárólag szülői beleegyezéssel lehetne elvégezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik