Belföld

Simon-ügy: vizsgálatot indított a nemzetbiztonsági bizottság

Úgynevezett ténymegállapító vizsgálat veszi kezdetét. Ez azt jelenti, hogy a testület a vizsgálat keretében meghallgatásokat tarthat, amelyeken kötelező a megjelenés.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke azt mondta, azért nem támogatta a ténymegállapító vizsgálat indítását, mert továbbra is úgy gondolja, hogy az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az igazságszolgáltatás, a nyomozóhatóságok hatáskörébe tartozik. A testület kormánypárti többséggel döntött a vizsgálat elindításáról. A nemzetbiztonsági bizottság várhatóan januárban vagy februárban kezdi meg a ténymegállapító vizsgálatot, de azt, hogy kiket fognak meghallgatni, egyelőre nem tudta megmondani.

A testület azuátn döntött a vizsgálatról, hogy zárt ülésén meghallgatta az Alkotmányvédelmi Hivatal álta készített összefoglaló jelentést a volt MSZP-s politikus büntetőügyének nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A KNYF csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét. A politikust március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került. Simon Gábor a közelmúltban százmillió forintnál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Ezután az ügyvéd kérte a házi őrizet megszüntetését is, de a bíróság az indítványt elutasította. Az ügyészség februárban indított nyomozását legutóbb március 14-éig hosszabbították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik