Pénzügy

Utolérte a Simon-ügy a MagNet bankot: 19 millióra büntették őket

Az MNB 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bank Zrt.-re a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt, és kötelezte a hitelintézetet a jogsértő gyakorlat megszüntetésére.

A Magyar Nemzeti Bank – a Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák kapcsán – célvizsgálatot folytatott a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabályi előírások betartására vonatkozóan – olvasható az MNB honlapján.

Megkerestük a bankot, hogy reagáljanak a büntetésre, de a MagNet azt írta, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel.

Az MNB közleménye szerint a célvizsgálat számos hiányosságot állapított meg a MagNet Bank azon szűrési tevékenységénél, amelyet a nemzetközi szankciós listák alapján kell végezniük az átutalások ellenőrzése során a hitelintézeteknek. Ugyancsak hiányos és hibás volt a vizsgált időszakban a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok tartalma, így azok a számlanyitások során nem voltak teljes körűen alkalmasak az ügyfél-azonosításhoz szükséges, a jogszabályban előírt adatfelvételre.

A Bissau-guineai útlevelek felhasználásával történt számlanyitások esetében a MagNet Bank több ponton megsértette a pénzmosás elleni törvény azon előírásait, amelyek az ügyfél-azonosításra, illetve a személyazonosság igazolására vonatkoznak. A célvizsgálat a MagNet Bank által indított banki belső ellenőri vizsgálatok jogszabályszerűségét és a belső szabályozásnak való megfelelőségét is több ponton kifogásolta.

A megállapított jogsértések, hiányosságok miatt az MNB – összességében 19 millió forintnyi bírság kiszabása mellett – 2014. október 31-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot: folytasson le belső vizsgálatot a jogsértések tisztázására, és a felelőssel vagy felelősökkel szemben tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Mint arról beszámoltunk, a választások előtt, március 12-én, előzetes letartóztatásba helyezték Simon Gábort, az MSZP elnökhelyettesét pénzmosás vádjával. A Népszabadság információi szerint salzburgi, grazi és zürichi bankszámlái is voltak, amelyeken alkalmanként egymillió eurót is elérő forgalmat bonyolított le.

Az egykori szocialista országgyűlési képviselőt március 12-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd a Fővárosi Törvényszék döntése alapján május 12-én házi őrizetbe, amelynek legújabb határideje október 12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik