Belföld

Ellenségesebb lett a bulvár népe Orbánnal

Orbán Viktor (Orbán Viktor, Fidesz)
Orbán Viktor (Orbán Viktor, Fidesz)

Lecigányozták a kormányfőt, aki nem mond le. A fiából nem lesz király. Összevetettük a Blikk tavalyi és idei „nemzeti konzultációját”. A kérdések alapján egyértelműen megingott a miniszterelnök pozíciója.

Az idei miniszterelnöki „fogadón” Orbán Viktornak azzal kellett szembesülnie, hogy a kitiltási botrány, a szegénység, a korrupció, a vasárnapi zárva tartás és a fideszes urizálás miatt elfordultak tőle az emberek. A kormányfő a kérdésekben megfogalmazott vádakra a már jól ismert válaszaival állt elő, idézőjelbe tette a szegénységet, a korrupciót. A Fidesz-politikusok teljes vagyonelszámolása a kormányfő szerint folyamatos és teljes körű, minden évben. „Ez még akkor is így van, ha a közvélemény ezt nem hiszi el és hajlamos minden politikust, vagy legalábbis többségüket korruptnak tekinteni.”

Még a neki drukkolok is szóvá tették, hogy ennyi szóvivő és „médiaguru”mellett miért nem értik meg a kormányt sem itthon, sem külföldön. A miniszterelnök szerint az amerikaiak a barátaink, „ezért már nincs is szükségünk ellenségekre”.

Volt olyan is, aki egyszerűen lecigányozta, amire méltó választ adott.

K: „Milyen érzés elsőként roma miniszterelnöknek lenni?
OV: Nem tudom. Ön szerint ez vicces? Boldog karácsonyt!”

Orbán Viktor a korrupciót újfent elfogadhatatlannak nevezte. Szerinte munkatársai nem vezetik félre. és ő sem a Marson él, nem mondja, hogy minden tetszik, amit lát. A kormányfő azt elismerte, hogy van olyan tette, ami kapcsolatba hozható a testmagasságával.

„Élni és élni hagyni”

Szerinte a belátható jövőben nem lesz mód korhatár előtt nyugdíjba menni, ennek hiányoznak a gazdasági feltételei, minden évben komoly harcot vívnak azért is, hogy a nők negyvenéves munkaviszony utáni nyugdíjba mehessenek.

Egy Fidesz-szavazót, aki a vasárnapi zárva tartás miatt a pótlékát siratta, megélhetését féltette azt felelte, az ő filozófiájuk „élni és élni hagyni”. Ők nem elvenni akarnak, hanem segíteni. Azt is megmagyarázta, miként futja a kormánynak bankok vásárlására, stadionok építésére, az ő átköltöztetésére, amikor „nincs pénz az éhező gyermekekre, nyugdíjasokra, lepusztult kórházakra, hajléktalanokra…”.

Orbán Viktor szerint a gyerekek éhezésének hamarosan vége, jövő szeptembertől „az iskolai és óvodai étkeztetést – a jómódú családokat nem számítva – az állam fizeti. Orbán Viktor jelezte, hogy a CBA vezér – aki az egyik kérdező szerint 1 millió eurós autóval jár – nem a haverja, hanem egy decens úriember, a szegénység pedig csökken, ami tény még akkor is, ha ennek sokan mondják az ellenkezőjét nagy hangerővel. A gyermekek után járó adókedvezményt emelik majd 2016 januárjától, oly módon, hogy a két gyermek utáni kedvezményt növelik.

Fotó. MTI/Máthé Zoltán

„Én gyáva?”

A miniszterelnök egy kérdésre cáfolta, hogy kerüli az embereket és csak üres stúdióban mondja a magáét. Mint írta: lassan huszonöt éve parlamenti képviselő, kilencedik éve miniszterelnök. Minden volt már, csak akasztott ember nem. Sok mindent vágtak a fejéhez, de hogy gyáva lenne, azt még sosem.

Volt olyan kérdező, aki – noha Orbán-tisztelő – nem értette a kormány nagycsaládosokat támogató politikáját, mire Orbán Viktor elismerte, hogy bár személyes döntés a gyermekvállalás, de a gyermekek száma határozza meg az ország jövőjét, ezért közügy is. Mellékszál, de Orbán Viktor egyébként büszke a Svájcban munka mellett továbbtanuló lányára.  A fia esetleges királyságát firtatónak pedig azt felelte, hogy Orbán Gáspár megveszekedett, kálvinista republikánus, nem érdemes arra fogadni, hogy egyszer uralkodó lesz.

Visszatérő kérdés volt a szegénység, és az, hogy mikor mond már le végre. Orbán Viktor válaszában jelezte, hogy csak most választották meg. Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte, hogy nem nézi teljesen hülyének a magyar népet. „A kormány a tisztelet kultúrájának alapján áll. Erőt, egészséget.”

A sas nem kapkod legyek után

Orbán Viktort tavaly a Blikk chatszobájában sokkal több személyes ügyről faggatták. Több kérdést is kapott lánya esküvőjéről. ahol a „fellelkesített fiatalok el akarták venni a zenészek hangszereit, mondván: ők jobban tudnak játszani. Ekkor be kellett zárni az egészet.” Azt is elárulta, hogy az esküvő után vasárnap délben morzsapartit tartottak, “ami a lagzi kulturált folytatását jelenti”. Az ivásról és a Tiborcz-családdal való kapcsolatáról is kérdezték.  Egy kérdező a Tiborcz-tanyához vezető út felújításáról is kérdezett, de a miniszterelnök erre csak annyit reagált, hogy „Ez egy igazi kommunista hazugság! Egy szó sem igaz belőle!”.

Akkori válaszaiból egyebek között kiderült, hogy nem igazán kíváncsi fiatalkori önmagára, nem szégyelli a trafikmutyit, a közmunka meg jó. Az egyik legmegrázóbb kérdést akkor egy 27 ezer forintból élő rokkantnyugdíjas tette fel, aki az öngyilkosságban látta az egyedüli megoldást. Neki Orbán az önkormányzati segítséget ajánlotta és jobbulást kívánt.

Legérdekesebb válaszait tavaly a miniszterelnök egyértelműen a személyes kérdésekre adta. Egy a visszafogottságát méltató kérdezőnek pedig elárulta, azért nem személyeskedik politikai ellenfeleivel, mert a “sas nem kapkod a legyek után”. Kiderült, hogy a miniszterelnök szereti a magyaros konyhát. “Attól tartok, látszik is.” – írta Orbán, aki egy másik olvasó javaslatára, hogy hordjon több kockás inget, annyit írt, hogy ” állítólag a túlsúlyosak számára előnytelen.

Akkor a trafikügyről annyit írt, hogy vitatott üggyé vált, valóban sokan panaszkodnak, mások pedig örülnek a lehetőségnek. Szerinte a mérleg mindkét serpenyőjében vannak súlyok. “Értem a verseny okozta sikert és csalódottságot, de a lényeg, hogy végre szabályozott keretek közé sikerült terelni a dohánykereskedelmet és esélyt kaptunk arra, hogy visszaszorítsuk a fiatalkorúak dohányzását. Rájuk is kell valakinek gondolnia. Nekem ez a fontos.”.

És akkor vissza 2014-be!

A politikában nincs tartós siker

Orbán Viktor számított rá, hogy a választások utáni fél évben lesznek kormányellenes tüntetések, amelyek személyes sikert jelentenek neki, hiszen az ő generációjuk volt az, amely harcolt a szólásszabadságért huszonegynéhány éve. Ezt mondta a keddi fogadóóra után a Blikknek. A kormányfő az egyes kormánypárti politikusok, kormánytagok meggazdagodásával kapcsolatos kérdésre kijelentette, szerinte az urizálásnak – ahogy Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök fogalmazott erről korábban – soha nincs itt az ideje, de a sajtóban tárgyalt ügyeket nem tartja urizálásnak.

„A Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák. Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok.” Orbán nem híve az álszenteskedésnek, “ne akarjon népszerűségi vagy egyéb okokból senki más lenni, mint amilyen”, de vállalja, “álljon bele” abba, amit tesz. Ha emiatt “büntetnek” a választók, azt is el kell fogadni.

“Én azt kérem a politikustársaimtól: végezzék a munkájukat becsülettel, tartsák meg a törvényeket, és adják meg a tiszteletet a választópolgároknak. Olyasmit ne csináljanak, amit a választók tiszteletlenségnek vesznek” – mondta.

Az utóbbi időszakban két olyan “súlyos döntése” volt a kormánynak, amely sértette üzleti csoportok érdekeit: a reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása, amelynek következtében a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátozták. “Ezekkel kapcsolatban üzletemberek, köztük az említett úr (Simicska Lajos) is, kifejtették az ellenvéleményüket, de soha nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érdekeivel. Ami az ország érdeke, azt akkor is meg kell tenni, ha az egyébként hozzánk közel álló embereket sért.” Orbán Viktor arra a kérdésre, menthető-e még a barátság, azt mondta: az élet majd megoldja.

A közmunkával összefüggésben a miniszterelnök úgy értékelt, a helyzet nem jó, de javul. Kiállt amellett, hogy úgy kell támogatni az embereket, hogy a segélyezetti helyzetből át tudjanak lépni a munkából megélők világába. Különösen fontosnak nevezte a gyermekek helyzetét, mint mondta, ezért vezetik be a kötelező óvodába járást hároméves kortól. Így minden gyermek naponta háromszor, de inkább ötször kap enni 14 éves korig, s ezért csak a jómódúaknak kell fizetni – hangsúlyozta.

A futballstadion-építéseket firtató felvetésre kijelentette: az ő hobbja nem játszik itt szerepet. “Soha nem látott mennyiségben építünk sportcsarnokokat, tanuszodákat és tantermeket szerte az országban, pedig nekem 50 méter úszásnál már túlélési problémáim vannak” – mondta, hozzátéve: a stadionok sem maradhatnak úgy, ahogy vannak, és csak ott építettek, ahol a helyi közösségek, az önkormányzatok ezt igényelték.
Elmondta, nem boldog tőle, de kiváltotta a szurkolói kártyát, “ha az MLSZ ezt találta ki, akkor alkalmazkodom hozzá”.
Az amerikai kitiltásokról szólva a miniszterelnök azt mondta, “ami a válaszlépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt jelenleg nem teszik lehetővé”. Nekünk is szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk – fűzte hozzá.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik