Belföld

Orbán törvényt is módosíthat Goodfriend ellen

A magyar tisztviselők kitiltása ügyében jelenleg nincs lehetőség válaszlépésre, de egy törvénymódosítással ezt meg lehetne oldani, aztán majd meglátjuk, hogy élünk-e vele – mondta Orbán Viktor a Blikknek adott interjújában, ahol a Simicskához fűződő barátságáról és a fideszesek urizálásáról is beszélt.

A Blikk Vida Ildikó és a magyar kormány amerikaiak ellen tervezett válaszlépéseit firtató kérdésre a miniszterelnök úgy felelt:

„Egy köztisztviselőnek kutya kötelessége, hogy ­elégtételt kérjen, ha ezt nem teszi meg, alkalmatlan. Ha azonban korrupt, akkor megkapja a súlyos büntetést. Ami a válaszlépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt jelenleg nem teszik lehetővé. Nekünk is szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk.

Az utóbbi időben kibontakozó tiltakozáshullámot a saját sikerének is tartja, mert szerinte az ő generációjuk harcolt a szólásszabadságért huszonegynéhány éve. A netadót mindemellett nem nevezte hibának, csak egyszerűen meghátráltak, amikor a viták dühvé alakultak át.

 
Fotó: MTI / Máthé Zoltán 

Orbán Viktor visszautasítja párttársa, Pokorni Zoltán urizálásról szóló vádjait, mert szerinte a jómódú fideses politikusok nem magamutogatók: „Ha el akarsz jutni Új-Zélandra, ami gyerekkori vágyad volt, és 16 év debreceni polgármesterség után megteheted, akkor tedd, de állj bele. Állj bele, és védd meg. Én nem vagyok híve az álszenteskedésnek. Ne akarjon népszerűségi vagy egyéb okokból senki más lenni, mint amilyen.”

Simicska Lajosról elmondta, hogy a kormány intézkedéseivel a vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátozták. Ezekkel kapcsolatban például Simicska is kifejtette ellenvéleményét. A kormány ennek ellenére ezeket a döntéseket meghozta. A kormányfő szerint nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érdekeivel.

Úgy véli, majd az élet megoldja, hogy menthető-e még a barátság. Azzal kapcsolatban, hogy Simicska elindul-e Veszprémben fideszes jelölt ellen így válaszolt: „Van egy székely mondás: iszik-e a hal vizet? Azt mondja az öreg székely, azt nem tudom, hogy ­iszik-e, de hogy módja volna rá, az biztos. Az indulásra is ezt tudom mondani. Módja van rá.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik