Belföld

Új bajokat tapasztal az oktatási jogok biztosa

Aáry-Tamás Lajos szerint konfliktushoz vezet, ha rendőrök vannak az iskolákban.

Nincs változás az iskolai agresszió terén – közölte Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. A tavalyi év tapasztalatait összegezve a biztos elmondta, hogy különleges helyzet alakult ki, mert az új rendszer még nem működik teljességében. Közölte, hogy márciusban még ezres nagyságrendben nem érkeztek meg a tankönyvek az iskolákba – idén már jobb a helyzet, de még mindig vannak iskolák, ahol a könyveket nem kapták meg időben a diákok.

A rendőrség úgy gondolta, hogy sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia a köznevelésben és többször a belügyi igazgatás döntött oktatási kérdésekben – mondta Aáry-Tamás. Szerinte elmélyülő konfliktusra kell számítani, ha az iskolák biztonsági őrei volt rendőrök lesznek, vagy különböző prevenciós feladatokat rendőrökre bíznak. Az iskolai agresszió területén a biztos növekedést nem lát, de csökkenést sem.

Kiemelte, hogy több mint 18 ezer panaszt kezelt az elmúlt 15 évben és számos olyan konfliktust tapasztal, amilyet korábban nem. A fáradtság és kimerültség olyan jelei láthatók már most, amelyek májusban-júniusban szoktak előfordulni – mondta.

A gólyatábori vizsgálat gyakorlatilag kész van, a formába öntés van hátra. Ha javaslatait a miniszternek megfogalmazta, tájékoztatást fog adni róluk, jelezte a biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik