Belföld

A PM a képviselőket szondáztatná, Fodor Orwellt emlegeti

A Párbeszéd Magyarországért azt szeretné, ha minden képviselő kötelezően megfújna egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe. A politikus hamarosan benyújt egy ezt célzó törvényjavaslatot. A Liberálisok szerint a Kocsiséhoz hasonló ötletekkel Észak-Koreában kellene próbálkozni.

Szabó Tímea, a PM társelnöke eszementnek nevezte Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója drogteszttel kapcsolatos felvetését, és arra emlékeztetett, hogy Zacher Gábor addiktológus szerint amíg Magyarországon drogfüggőből húszezer, addig alkoholfüggőből nyolcszázezer van. 

A politikusoknak példát kell mutatniuk, mondta, ezért törvényjavaslata szerint csak azok gyakorolhatnák képviselői jogaikat a Parlamentben, akik kötelezően megfújnának egy digitális alkoholszondát. Amelyik politikusnál ez két ezreléket vagy nagyobb mennyiséget mutat ki, azt arra a napra ki lehetne tiltani az ülésteremből. A jogszabály egyúttal felhatalmazná a házelnököt, hogy minden hétfőn “random módon” kiválasszon néhány képviselőt, akiktől vizeletmintát vesznek, hogy abból mérjék le a véralkoholszintjüket. Felkérik a házelnököt, hogy erre a célra biztosítsa a saját irodájában lévő mellékhelyiséget és a mérésre “fogadjon fel hivatásos szakdolgozókat”

“Az elmúlt hetekben napvilágot láttak olyan videók, amelyen illuminált állapotban levő képviselők vagy felszólalnak, vagy éppen végiglapogatják felszólalás közben a fél Jobbik-frakciót, vagy éppen dülöngélve alig tudnak elmondani néhány szót” – mondta Szabó Tímea, aki 20 darab alkoholszondát vitt magával a Parlamentbe. Az egyiket megfújatta Rogán Antal fideszes frakcióvezetővel. Rogán a Kocsis Máté-féle drogtesztes öltetről tartott sajtótájékoztatót, amikor a PM képviselője odament hozzá. A Fidesz politikusa jelezte, a Parlamentben bármikor hajlandó megfújni egy alkoholszondát.

A drogteszt „igazi orwelli elképzelés”

Fodor Gábor, az A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke, független országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján “igazi orwelli elképzelésként” jellemezte a fideszes javaslatot, hozzátéve: ilyeneket “Észak-Koreában kellene benyújtani, nem egy civilizált, a nyugati értékrendhez tartozó országban”. A politikus szerint a felvetés prevenció helyett kriminalizálni akar egyes társadalmi csoportokat, hozzátette: megvalósítása a becslések szerint 50 milliárd forintot venne igénybe és 90 évig tartana.

A pártelnök tiltakozásra kérte a demokratikus értékrendet valló pártokat és azt mondta: ha kell, polgári engedetlenségi mozgalmat szervez a javaslat ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik