Orbán verte át a vasárnapi zárva tartást a frakcióján

Bár a Fidesz-frakció többségének ellenérzése volt a KDNP vasárnapi zárva tartást célzó javaslatával szemben, személyesen Orbán Viktor vette védelmébe az ötletet.
Kapcsolódó cikkek

Az Index értesülései szerint a frakciótagok nem is akarták megszavazni a javaslatot. “A fideszesek attól tartottak, hogy a hétvégi boltstopot később a választók még leverik a párton. Az egész ügyet többek szerint elindító CBA-lobbihoz azonban nem akart senki asszisztálni” – írja a lap.

A nagyobbik kormánypárti frakció tagjainak az utolsó pillanatig nem tetszett a javaslat. A képviselőcsoport hétfői ülésén azonban ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki hosszabb beszédben érvelt a vasárnapi zárva tartás mellett. A kormányfő szerint a vasárnapi munkavégzés korlátozása olyan szociális, sőt baloldali intézkedés, amelyre büszke lehet a párt. Ráadásul a vásárlói szokások átalakításával a családi üzleteket hozzák helyzetbe. Állítólag elhangzott az is, hogy a javaslattal nem állnak meg itt: felmerülhet a vasárnapi munkavégzés további, a kereskedelmi szektoron túli korlátozása is. Ezt úgy kell érteni, hogy például az ipari és szolgáltató szektorban is megvizsgálják a vasárnapi foglalkoztatási tilalom lehetőségét, de ez egyelőre csak ötlet és lehetőség szinten merült fel.

Orbán beszéde olyannyira megtette a hatását, hogy végül alig pár ellenszavazattal és tartózkodással ment át a javaslat a frakción.

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, őt a német és az osztrák példa győzte meg.