Belföld

Még mindig toronymagasan vezet a Fidesz

Két közvéleménykutató szerint jelentősen csökkent a kormánypárt tábora, kettő szerint nem változott számottevően.

A politikai pártok támogatottságáról adott ki összefoglaló jelentést pénteken a Közvéleménykutatók.hu. A portál szerint novemberben fordulat következett be azzal, hogy a Fidesz számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre. A kormánypártoktól jelentős nagyságú támogatói csoport morzsolódott le, ők viszont nem másik párt mögé álltak, hanem a bizonytalanok arányát növelték.

Az Ipsos november első felében végzett kutatást, ami szerint a Fidesz egy hónap alatt annyi szavazót vesztett, mint amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött – az október eleji 35-ről 30 százalékra csökkent a tábora a teljes lakosságon belül. A biztos pártválasztók körében 48 százalékon áll a kormánypárt, itt egy hónap alatt hét százalékpontot veszítettek. A passzívak és bizonytalanok aránya 31-ről 35 százalékra nőtt. A biztos pártválasztók közt a Fidesztől jóval lemaradva 21 százalékon áll a Jobbik, 15 százalékon az MSZP, az LMP támogatottsága 6, az Együtt-PM-é 2, a DK-é szintén 2 százalékos.

A TÁRKI felmérése szerint a teljes népességen belül 12 százalékpontot vesztett népszerűségéből a Fidesz, az októberi 37 százalékról 25-re csökkent. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat elárulni nem akarók aránya 34 százalékról 44 százalékra duzzadt. A biztos pártválasztók körében a Fidesz népszerűsége egy hónap alatt 55-ről 45 százalékra esett, a Jobbiké 17-ről 21 százalékra, az MSZP-é 16-ról 20 százalékra nőtt. Az LMP 3 százalékról 5-re javított, a DK továbbra is 5 százalékon áll, az Együtt-PM tábora 2-ről 3 százalékra nőtt.

A Nézőpont felmérése szerint csak enyhén csökkent a Fidesz támogatottsága októberről novemberre – 32-ről 29 százalékosra csökkent. A Jobbik támogatottsága a a teljes népességen belül 11-ről 14 százalékra, az LMP-é 3-ról 5 százalékra nőtt.

A Századvég kutatása szerint a biztos pártválasztók körében 37 százalékon áll a Fidesz, októberhez képest négy százalékponttal csökkent a párt támogatottsága, de érdemben nem változtak a pártviszonyok, a baloldal továbbra is szétaprózott, legyengült állapotban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik