Belföld

A Századvég szerint nem változtak a politikai erőviszonyok

A Századvég kutatása szerint az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események érdemben nem befolyásolták a biztos pártszavazókat.

A kutatóintézet friss pártpreferencia-kutatásáról készült elemzése szerint a Fidesz még mindig a legerősebb párt, és a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. A kutatás alapján a Századvég úgy értékeli: nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a novemberben készült 2700 fős, nagymintás adatfelvétel az úgynevezett “aktív szavazók” között vizsgálta a politikai piac változásait.

A Századvég szerint a Fidesz támogatottsága mérséklődött ugyan októberhez képest (mintegy 4 százalékponttal), de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni. A Jobbik 1 százalékot erősödött, jelenleg 14 százalékon áll, a Fidesz ebben a körben 37 százalékot ér el. Az MSZP támogatottsága novemberben 9, az LMP-é 6, a DK-é 5, az Együtté pedig 3 százalék volt. Az aktív választók körében a Fidesz fölénye a második helyezett Jobbikkal szemben jóval több mint kétszeres – tették hozzá.

Fotó: MTI/EPA/Marc Müller

A Századvég szerint a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. Emlékeztettek arra, hogy az önkormányzati választás után akkor is csökkenni kezdett a kormányzó pártok támogatottsága: a Fidesz 2010 novemberében az aktív szavazók körében ugyanott állt, mint most. Meglátásaik szerint néhány mutatóban a helyzet most még kedvezőbb is a Fidesz számára: négy évvel ezelőtt a megkérdezettek 28 százaléka látta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, most ez a szám 32 százalék.

Orbán még mindig a csúcson

Állítják: Orbán Viktor kormányfői megítélése is kedvezőbb ma, míg 2010 decemberében a megkérdezettek 39 százaléka volt pozitív véleményen a miniszterelnökről, most a válaszadók 46 százaléka.

A kutatóintézet azon kijelentését, miszerint nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban, azzal magyarázza, hogy a parlamenti ellenzék – a Jobbik minimális erősödésén kívül – semmit nem tudott profitálni az önkormányzati választást követő eseményekből, támogatottságuk érdemben nem nőtt. A baloldal továbbra is szétaprózott, legyengült állapotban van – jegyezték meg.

Mint írták: Gyurcsány Ferenc DK-elnök elutasítottsága 74 százalék, és ezzel magasan ő a legelutasítottabb politikus Magyarországon. Összehasonlításképp: Orbán Viktoré 45 százalék – tették hozzá.

A kérdőíves közvélemény-kutatást november 6-26. között végezték, 2700 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik