Belföld

Újabb adományokat herdálna el a minisztérium

Az egy százalékokból befolyt 642 milliót a civilek szerint olyan helyeken történő parlagfű-mentesítésre adnák, ahol nincs is rá szükség.

A Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön közölte, hogy visszakerül az a pénz a civilekhez, amit parlagfű-mentesítésre ajánlottak fel az emberek személyi jövedelemadójuk egy százalékából, de a tárca más célokra költötte. A bejelentésre a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület úgy reagált, hogy újra a pénz haszontalan elköltését tervezi a minisztérium.

A 642 millió forintra a minisztérium pályázatot hirdetne, az azt megnyerő civil szervezeteknek közösségi területek parlagfű-mentesítését kellene vállalniuk. Az egyesület viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az allergén növény legalább 90 százaléka nem a közterületeken, hanem mezőgazdasági területen nő.

A szervezet a civilekkel nem egyeztetett, szakmailag megalapozatlan pályázatnak nevezte a programot. Közleményükben azt írták, szorgalmazzák, hogy a visszakerülő pénzből a parlagfűt valóban ott irtsák, ahol a legnagyobb gondot okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik