Belföld

Lenyúlták a parlagfű-adományokat – feljelentést tesz az LMP

Százezer forintos bőrtáskára, cipőtisztító gépre, elbocsájtások finanszírozására költötte a minisztérium a parlagfűirtásra felajánlott pénzt.

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az LMP – közölte a párt két országgyűlési képviselője, Sallai Róbert Benedek és Lengyel Szilvia csütörtökön az MTI-vel.

A politikusok megemlítik közleményükben, hogy a földművelésügyi minisztérium az adózók felajánlásaiból, összesen több mint egymilliárd forintból szinte semmit nem fordított ténylegesen parlagfű-mentesítésre. Ehelyett elbocsájtások finanszírozására, számítástechnikai eszközökre, közüzemi számlákra, a parlagfűhöz nem kapcsolódó konferenciákra költötték el a pénzt. Az LMP-s képviselők szerint mindez kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, de hivatali visszaélés és költségvetési csalás gyanúja is felmerül.

Az esetre azután derült fény, hogy civil szervezetek adatigényléssel fordultak a minisztériumhoz, hogy kiderüljön, mire költötték az egy százalékos felajánlásokból összegyűlt pénzt. A minisztérium nem volt hajlandó kiadni az adatokat, de egy per miatt kénytelen volt mégis megtenni, így egyértelművé vált, hogy a minisztérium „szinte teljes egészében lenyúlta a parlagfűirtásra szánt pénzt” – fogalmaztak a képviselők.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik