Belföld

Közgyűlés: Távozik Vitézy, drágul az állatok elaltatása, kitiltják a hajléktalanokat

Tilos az életvitelszerű tartózkodás a Rómain, a Népligetben, a Normafa környékén, valamint a Margitszigeten. Drágul a kutyák és macskák elaltatása, valamint a tetemük elszállításának díja is - a többi közt erről döntöttek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Mint a Kúria korábban kifejtette, a sérelmezett rendelkezés egy másik, parkolásra vonatkozó rendeleti szabályozásra utalással, és nem konkrétan jelölte ki a közterületek tilalmazott részeit. Ez nem elégítette ki az egyértelműség követelményét, továbbá a megsemmisített rendelkezés összekapcsolta a parkolást és a közterületen való kényszerű életvitelt a tilalmazás szintjén. Horváth Csaba szocialista képviselő az önkormányzati döntést megelőzően újságíróknak nyilatkozva úgy értékelt, a főváros kormánypárti vezetése folytatja a hajléktalanokat kiszorító politikáját, miközben a szegénység ellen semmilyen módon nem lép fel.

A testület ugyancsak a szerdai ülésen egyhangúlag fogadta el az állam által nyújtandó támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes szabályairól szóló javaslatot. A fővárosi önkormányzat a 4-es metró üzembe helyezésével bővülő közösségi közlekedés üzemeltetésének érdekében kap állami pénzt, kilencmilliárd forintot.

Döntöttek az állategészségügyi szolgáltatások díjainak emeléséről is. A gyógyíthatatlanul beteg állatok altatása macskák esetében 5000, kutyák esetében 10 ezer forintra nő. Az állat lakáson történő elaltatása és a tetem elszállítása 22 ezer forintba kerül. Az ivartalanítási díj ezer forinttal emelkedik.

Arról is döntöttek, hogy pályázatot írnak ki a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatói posztjára, mivel a jelenlegi vezető megbízása jövő áprilisban lejár. Az új pályázat viszont csak egyéves megbízásra vonatkozik, mert az országos feladatot ellátó központ koncepciójának kialakítása folyamatban van.

Mint arról korábban beszámoltunk, személyi cserékről is döntöttek a képviselők szerdán. Leváltották Vitézy Dávidot a BKK vezérigazgatói posztjáról, Nagyunyomi-Sényi Gábornak, a BFVK vezérigazgatójának szintén csütörtöki hatállyal mondtak fel. Az FKF élén pedig Klug Lajost Horváth Béla, míg a FŐTÁV-nál Mitnyan György váltja Fekete Csaba jelenlegi vezérigazgatót.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik