Belföld

Goodfriend már a NAV csalásáról beszélt

André Goodfriend, amerikai szóvívő (André Goodfriend, amerikai szóvívő)
André Goodfriend, amerikai szóvívő (André Goodfriend, amerikai szóvívő)

Az amerikai ügyvivő azt állítja: tudomása van az adóhatóságon belüli csalásokról - írja a Válasz.hu.

A diplomata sejteni engedi: a NAV elnökét nem azért tiltották ki, mert keveset tett a korrupció ellen, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek. Elismeri: nem a kormánynak átadott két papírlap a bizonyíték – így summázza csütörtöki interjúját a Heti Válasz előzetese. Az interjú részleteiből ugyanakkor kiderül, hogy a magyar külügynek átadott két oldal egy belső használatra szánt összefoglaló volt arról, milyen ügyekben fordultak különféle magyar szervekhez, amelyek alapján értékelik az ország helyzetét.

Ezek az értékelések nem feltétlenül a kitiltási üggyel állnak kapcsolatban – hatással vannak az emberi jogi vagy a befektetési klímára vonatkozó jelentésükre is. „A két papírlap tehát alapvetően emlékeztető volt a kormány számára. Ezekben az ügyekben vettük fel velük a kapcsolatot. Néha nem volt semmilyen válasz, előfordult, hogy nem cselekedett a kormány…”

A felpanaszolt áfacsalások kapcsán André Goodfriend azt mondja, ők nem állították, hogy nincsenek felderített ügyek, nyomozások áfacsalókkal szemben. „Az adóhatóságon belüli ügyekben viszont nem voltak.” Tudja, hogy nyilvánosságra hoztak egy vizsgálati anyagot azon információk alapján, amelyeket Horváth András szolgáltatott, de a kérdés az, tettek-e valamit, amikor Horváth megszólalt, mert ő nem tud róla, hogy lett volna rendőrségi nyomozás az adóhatóságon belüli csalások ügyében, amelyekről nekik is tudomásuk van.

Az interjú megjelenése előtt bekérette az amerikai ügyvivőt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára John McCain amerikai szenátor keddi kijelentései miatt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik