Belföld

Portik szerint Rogán Antal hazudik

Az Aranykéz utcai robbantás ügyében gyanúsított vállalkozó keze mindenhová elért az anyósa szerint.

Az 1998. júliusi, négy halálos áldozatot követelő merénylet célpontja a vád szerint a rendőrségnek az olajügyekről és az alvilágról valló Boros József Károly volt. A megbízó az ügyészség szerint Portik Tamás, aki a bíróság előtt tagadta bűnösségét.

Portik anyósa tanúként tett vallomásában elmondta: rendszeresen bejárt Portiknak az Aranykéz utcához közeli lakásába meglocsolni a virágokat, de aznap, amikor a robbantás történt, Portik azt üzente, hogy foglalt a lakás, ne menjen oda, de még a belvárosba sem, különösen az unokával.

A nő elmondta, hogy a lányának Portik lakásában néha egész nap négykézláb kellett közlekednie, a gyerekek pedig a földön ettek, hogy az ablakból ne lehessen őket meglátni. Az is előfordult, hogy éjjel a sötétben egy ismeretlennek kellett átadnia egyik síró unokáját, míg a másik könyörgött, hogy őt ne adja oda idegennek.

Az anyós azt mondta, több fenyegetést kapott, de a hatóságokhoz intézett bejelentései eredménytelenek voltak, Portik viszont már akkor tudta, hogy mit mondott, amikor kijött a rendőrségről. Közölte, hogy egyik bejelentése után a rendőrségi előadó sírva kérte, menjen máshová, mert ő nem tudja felvenni a harcot Portik embereivel.

A tárgyaláson Portik és a tanú indulatos szóváltásba keveredtek, hazugsággal vádolták egymást.

Egy másik tanú név szerint említett egy ügyészt, T. Andrást, aki szerinte a vádbeli időszakban tízmillió forint kenőpénzt kapott azért, hogy valakit kiengedjenek a letartóztatásból. C. Ferenc rendőrtisztnek pedig a vallomás szerint azért fizettek, hogy a Fenyő-gyilkosság helyszínéről „eltűnjenek” a DNS-nyomok.

Arról is szót ejtett, hogy tudomása szerint Portik médiabefolyást akart szerezni Fenyő János segítségével, de amikor Fenyő megtudta, hogy egy ismert médiavállalkozó is beszállna, kihátrált. Portik ezután őrjöngve beszélt arról, hogy megöli Fenyőt, mire az ismert médiavállalkozó azt mondta, hogy „Tomikám, nekem ezzel nagy szívességet teszel”.

Portik a tanúmeghallgatások előtt arról beszélt, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hazudik, amikor azt állítja, hogy nem ismerik egymást. A vádlott arról is beszélt, hogy közvetett kapcsolatai vannak több fideszes politikussal.

A robbantás végrehajtásával és Fenyő János megölésével gyanúsított Jozef Rohác írásban arról nyilatkozott, hogy a nyomozó hatóságok gyors szabadulást, tanúvédelmet, sőt pénzt is ígértek neki, ha Portikra és Gyárfásra vall.

Hétfőn Németh Szilárd fideszes képviselő azt állította, hogy Portik megbízást kapott Szilvásy György titokminisztertől fideszes politikusok befeketítésére.

A következő tárgyalás februárban lesz.

Rogán: magára vessen, aki hitelt ad egy bűnöző szavának

Rogán Antal hangsúlyozta: Portik Tamás egy rengeteg bűncselekménnyel – a többi között gyilkossággal – megvádolt bűnöző. Aki egy bűnöző szavának hitelt ad, az magára vessen – jelentette ki. “Nem én találkozgattam rendszeresen Portik Tamással, hanem Gyurcsány Ferenc volt titokminisztere, Szilvásy György” – hangoztatta a fideszes politikus, jelezve: aki tudni akarja, hogy honnan fúj a szél, annak ebben az ügyben is a két szocialista politikust kell megkérdeznie.

Megjegyezte azt is: hangfelvételek formájában bizonyíték is van arra, hogy Szilvásy György maga volt az, aki megbízta Portik Tamást, hogy járasson le vezető fideszes politikusokat. Rogán Antal felidézte, azon az ő neve is elhangzott.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik