Belföld

Egri kórházbotrány: valaki hazudik

Az egri Markhot Ferenc kórházban több orvos is felmondott. A kórházigazgató szerint csak közreműködő orvosok mondtak fel, akik egy-egy műszakot vittek, míg az egyik távozó szerint ez valótlanság – írja a Népszabadság. A probléma országos lehet.

A sürgősségi osztályon decembertől rosszabb lehet a helyzet, mert egyes hírek szerint az elmúlt hetekben hat, mások szerint tizenkét orvos mondott fel, állítólag a rossz munkakörülmények, a nem megfelelő technikai és személyi feltételek miatt.

„Nem jókedvünkben álltunk fel”

A heol.hu szombaton számolt be arról, hogy felmondott az kórház hat orvosa, köztük Botos Péter osztályvezető, aki a hírportálnak annyit mondott: közalkalmazotti munkaviszonya a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 2014. november 27-én megszűnt, az osztály működését érintő kérdésekben a továbbiakban a kórház illetékesei jogosultak tájékoztatás adására.

Dr. Fűtő László főigazgató elmondta, hogy néhány vállalkozó, közreműködő orvos mondta fel szerződését a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. Az orvosok többsége csak egy-egy műszakot látott el, nem teljes munkaidőben dolgozott. Döntésüket nem indokolták, erre jogszabályi lehetőségük van. A betegellátás nem került veszélybe. A megyei tiszti főorvos szerint jelenleg nincs olyan helyzet, amely beavatkozást igényelne.

Tóth Károly, az egyik távozó orvos több közösségi portálon is hozzászólt a távozásuk okait taglaló írásokhoz: „Sajnos nem jókedvünkben álltunk fel. Sajnos nem azért, mert jobb helyre mentünk. Szerettünk ott dolgozni, szerettünk ott lenni. Én is nagyon sajnálom, de a hazugságokat nehezen tolerálom. Fáj, nagyon fáj. Minden nap gyötrődöm a történteken. Hiányzanak a munkatársaim, hiányzik a munkám, hiányzik az a jó érzés, hogy valakin segíthettem. Remélem, hogy minél hamarabb megnyugszik a háborgó tenger az ott dolgozók és a betegek érdekében. Remélem, hogy hosszú távon haszon is fog mindebből születni” – írta.

Ki hazudik?

Szerinte az igazgató valótlanságokat állít. Nem hat, hanem tizenkét orvos mondott fel. Nem 1-1 műszakot vittek el, hanem lényegesen többet, van köztük több olyan is, akik 18-20 műszakban dolgoztak ott havonta.

Ignácz Péter betegjogi képviselő szerint legalább harminc-negyven százalékkal több a panaszos beteg az egri kórházban, mint az ózdi, kazincbarcikai, edelényi, izsófalvi, gyöngyösi vagy hatvani intézmények esetében.

A Népszabadság által megkérdezett szakorvosok szerint az eset nem egri probléma, legfeljebb itt dőlt be látványosan az egészségügyi rendszer. Az egri kórház ugyanis egyre nagyobb ellátási területet kapott az elmúlt években, ehhez azonban nem rendeltek hozzá sem létszámot, sem felszereltséget.

Egy másik szerint egyre több ember fog meghalni az egészségügy méltatlan működése miatt, de a kormány az orvostársadalommal a legminimálisabb konzultációra sem hajlandó, s egészen addig nem is fognak lépni, amíg „meg nem vadul a nép”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik