Belföld

Felfedtük L. Simon bársonyos bőrének titkát

Parlament  (Parlament, medence, borús idő, víz, eső, felhős ég)
Parlament  (Parlament, medence, borús idő, víz, eső, felhős ég)

Titánium! Jó, jó, de mi az a CEI? Mindjárt háborúzunk az oroszokkal? Gögös Zoltán jobb kezének középsője lágyan tremolózik. Tállai répameséje. Lenkovics a főalkotmánybíró! L. Simon monnyon le? Nem, inkább puncsol. Üdv a t. Házból. Percről percre.

15.48 És most megyünk nagyinterjúzni Vona Gábort

Tán jövő hétfőn olvashatják.

Elköszönünk.

 

15.44 Felfedtük L. Simon bársonyos bőrének titkát

Ahogy alább írtuk, L. Simon László tegnap kiakadt a politikusok jólétére, házára, utazásaira, karórájára vadászó újságírókon. Na, mi most megkérdeztük ő a folyosón, milyen órát visel. Az államtitkár első reakciója nem publikus. A második sem. Harmadik nekifutásra viszont megmutatta karóráját. A negyedikre le is vette, mi pedig felírtuk a típust: BOCCIA 3557-04. Rákerestünk a neten, ára: 24.765.- forint.

Anyaga: Titánium-ötvözet. A magyarázat az extramatériára: „Fémérzékeny vagyok, és ettől nem pirosodik ki a bőröm!”

 

15.08 Egységes elektronikus kártyakibocsátási rendszerről szóló törvény…

…vitája.

Ez megy most.

Csoda, hogy úgy menekültek ki a képviselők, mintha százhúsz százalékos leértélésnek vették volna hírét?

Csoda, hogy követjük őket?

 

14.59 Lenkovics nyert

Mondjuk csak ő indult. Februártól ő az Alkotmánybírósád elnöke – 136 parlamenti igen jogosítja fel erre, s csupán 6 nem szórt némi homokot a gépezetbe.

 

14.22 Cei?

Velen!

 

14.11 Nem, nem Népsport

Mi már tudjuk is, hogy micsoda, Neményi kolléga rettenestes objektívje behozta, mit szem a kakasülőről nem láthat, de nem áruljuk el a megoldást. Inkább mutatjuk:

Míg realizálódik a digitális transzformáció, annyit tudósítunk, hogy a képviselők kimentek titkosan szavazni meg Lenkovicsot.

Aki nem tudja, ki az a Lenkovics, s mi a csudát szavaznak rajta, pláne titkosan, az görgessen csak le a 12.36-os posztunkhoz.

 

14.01 L. Simon hevesen puncsol Orbánnak

Az ülő miniszterelnökhöz hajol a tegnapi necces nyilatkozata után bizonyára lelki simogatásra vágyó államtitkár. Nevetnek nagyon, lapogatás, emóciócunami. L. Simon egy újságlapot nyújt át (tán Nemzeti Sport), Orbán lazán maga mellé dobja a sajtótermékfecnit. Mi lehet az?

 

13.54 Tállai répameséje

“Ha van növekedés, akkor nő a foglalkoztatottság, ha nő a foglakoztatottság, akkor…” És itt elveszítjük a fonalat, pedig egyre csak gombolyítja, gombolyítja, gombolyítja az államtitkár.

 

13.53 A magyar gazdaság erősödése Európában a harmadik legjobb adat

E trambulinról dobbant napirend előttijében Rogán Antal. Hogy (lélekben) a levegőben szállva énekelje meg: pluszban javul a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, mi több, csökken az infláció, „köszönhető mindez a rezsicsökkentésnek”.

Sajna, mindeközben gazfickók támadást indítottak a kormány pompás intézkedései ellen, veszélyeztetve a rezsicsökkentés áldásait.

Pedig ugye erős Magyarország kell nekünk?

Szerencse a szerencsében lévő bajban, hogy a kormány elkötelezett, következésképpen megvédi a megvédendőt.

 

13.46 Béke, energiabiztonság, fejlődő gazdasági kapcsolatok

A külügyminiszter Szijjártó Péter válasza épül az Orbán Viktortól mostanában sokszor hallott szentháromság köré.

 

13.42 Mindjárt háborúzunk az oroszokkal?

Németország, Oroszország, Törökország, e három országgal kell jóba lenni. Vona Gábor szól erről, jelezve, a sorolt nemzetek mindegyik kaput nyithat számunkra egy-egy térség felé: Nyugat-Európa, Eurázsia és az iszlám világa felé.

Vona szerint mindent meg kell tenni, hogy „a háborús konfliktus lehetőségét” ezekkel az országokkal elkerüljük. Ugyanis attól tart a Jobbik elnöke, hogy NATO-tagként – Ukrajna miatt – pár éven belül fegyveres konfliktusba sodródhatunk Moszkvával.

“Magyarország békét és semlegességet akar” – így Vona. Az elsőt értjük, osztjuk, a másodikat nyilván ő se gondolja komolyan.

 

13.31 „Közelről láthattam Őszentségét, érezhettem kisugárzását”

Turisztikai és transzcendentális élményéről Hoffmann Rózsa számol be. Szót ejt arról, hogy megerősítést kapott: kormányunk az értékrendjét tekintve jó úton jár. Mert egyebek mellett arról beszélt az egyházfő, hogy az ember kell legyen cselekedeteink fókuszában. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország és a magyar kormány jó úton jár. Mindez Strasbourgban történt, a minapi pápalátogatáson. Az EU-ban. “A képviselők szűnni nem akaró vastapsal fejezték ki tetszésüket.”

 

13.22 Gőgös matat

A szoci Gőgös Zoltán gyújtó hangú beszédet tart “Káosz – korrupció – kilátástalanság” címmel. A retori teljesítményből sokat elvesz, hogy menet közben megszólal asztalán a mobil. Gögös szava alig akad, jobb kezének középső ujja lágyan tremolózik a kijelzőn, míg végül sikerül elnémítania a készséget.

L. Simon válaszol neki, s naná, hogy a mobillal cinkeli. A szoci bekiabálnak, Kövér figyelmezteti őket – papírforma.

 

13.18 Titkos támogatás?

Nem is olyan túl nagy ugrással máris ott tart a Ház, hogy menyivel támogatja az állam a multikat. Az LMP-s SRB szerint titkok lappanganak e mezőben, Szijjártó Péter szerint viszont nincs itt semmi titok, s elhangzik egy szép nagy szám: 43,6 milliárd forint.

 

13.07 Kapolyi Lászlóra emlékezik a Ház

Egy perc gyászszünet – ezzel kezdődik az ülés.

Nagy mágus volt Kapolyi (szocdem, szoci, aztán energiamágnás), lenne meglepetés, ha előkerülne egy titkos memoár – aligha fog.

 

13.06 Bazi nagy tévéje lesz mindannyiunknak

Még mindig semmi. Hát akkor azt még elmondjuk, hogy a parlament fideszes egyénire tárgyalhatja meg a négy közszolgálati médiaszolgáltató – a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és a Duna Televízió Nonprofit Zrt. – egyesítésére vonatkozó javaslatot is. Földrajzi tanulmányaink hitelességét igazolva eztán a Dunába ömlik a másik három elektronikus sajtófolyam, melynek neve eztán a deltás Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság lesz.

 

13.02 Szökellünk

Kövér már a pulpituson, de egyelőre pihen.

Így olvasóink összekuszálását szem előtt tartva ugrálunk csöppet az időben.

Egy mai téma: ma kezdődik a vita az Állami Egészségügyi Ellátó Központról, és arról is, hogy 39 új pszichoaktív anyagot tiltólistára helyeznek – csak remélni tudjuk, hogy a két elképzelés között nincs közvetlen összefüggés.

És néhány keddi: holnap indul kegyelemdöfésre a kormányzat kéz a magánnyugdíj-pénztárak felé, valamint lendületből átszabják (értsd: brutálisan leépítik) a segélyezési rendszert. Tanulság: ne tessék munkanélkülivé válni, mert az eztán még nagyobb szívás lesz, mint most. A szocállamtitkár szerint csak az elnevezés és a rendszer változik, az állami ráfordítás összege nem, de mi ebben nem nagyon hiszünk.

Továbbá holnap kezdik tárgyalni a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítási javaslatokat, ez uszkve száz jogszabály-módosítást eredményez majd egyszer. Megszűnhet a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, valamint egy sávos lesz az alkoholok jövedéki biztosítékrendszere.

 

12.58 Kiderül, miért mosogatunk Londonban, s az is, hogy jön ide Pornóapáti

A mai ülés szokás szerint délután egykor kezd (papíron), így van időnk elárulni azt is, hogy szerdán a Jobbik kezdeményezésére négyórás vita lesz „az elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról”.

Szintén szerda lesz a napja, amikor a Fidesz elmagyarázza, miért jó az nekünk, ha március 23. a magyar zászló és címer napja lesz. Figyeljünk nagyon, mert akár megértjük, akár nem, ebből bizony ünnep lesz – adjuk hát át magunkat a jelképes flónak.

Bemelegítésül: 1848-ban pont március huszonharmadikán fogadták el a törvényt, ami kötelezővé tette a nemzeti lobogó kifüggesztését a közintézményeken (ükuncsi a huszonegyedik századból: NENYI).

Szerdán indul az általános vita arról a javaslatról is, mely a hűség falvai elnevezést adná az első világháború után Magyarországhoz visszatérő nyugat-magyarországi településeknek. Kik is ők?

Szentpéterfa, Olmód, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti.

 

12.51 “Mi, liberálisok”

Fodor is sajtótájékoztat, ő Lenkovicsról szól. Komédiának minősíti a mai Ab-elnökválasztást, s ezt azzal indokolja, hogy a Fidesz “kiüresítette az Alkotmánybíróságot”, ezzel oda az a rendszerváltoskori cél, hogy ellensúlya legyen a mindenkori kormánynak.

 

12.43 És még bohóc is, de csak az egyik

Sajttájokkal melegítenek a képviselők. Szelényi Zsuzsa (E) L. Simont támadja, mondván, az államtitkár “a parlament egyik bohóca, elképesztő, miket vesz a szájára”.

 

12.41. L. Simon monnyon le?

Előzmény. A Fideszt ugye sokan urizálással vádolják – egyebek mellett Szijjártó külügyminiszter feszített víztükre és Kósa Lajos Rolling Stones koncertje miatt. Ezt csócsálva Pokorni volt pártalelnök a Hír tévé P8-ában azt mondta, „a korrupciós vádak miatt már nem fér bele, ha egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra mennek, sokmilliós házat építenek”.

Mire L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tegnap úgy reagált az ATV-n, hogy „valóban tartózkodni kell azoktól a dolgoktól, amik joggal idegesítik az embereket”, ám a sajtó is igazán visszavehetne az arcából, lesz szíves nem rugózni a politikusok vagyonosodásán, menő karóráján, ilyesmiken. Ilyen szavakkal: „Nem a politikusok emelgetik fel a karjukat és mutogatják az órájukat, hogy tessék lefotózni, milyen órát örököltem a dédpapától, hanem lefotózzák, és utána nem átallják azt írni, hogy XY Rolex órát villantott.” L. Simon szerint az, amit a sajtó művel, nem más, mint „az emberek hergelése, bőszítése, rossz ösztönökre és irigységre való rájátszás”.

Drága lesz, de „mindannyiunk örömét fogja szolgálni” – ezt meg arra reagálta, hogy Orbán hamarost fölköltözik a Várba.

Több se kellett az Együttnek, a párt nevében, érett magyar párthagyományok kitaposott útján tipegve Hajdu Nóra így fogalmaz: Azonnal mondjon le L. Simon László!

 

12.36 Lenkovics lesz az Ab feje

Lenkovics Barnabás alkotmánybíró a jelölt.

Az Alkotmánybíróság élén februárban lejár Paczolay Pétert mandátuma, s a passzus úgy szól, hogy az új elnököt három hónappal korábban kell megválasztani. Na, ez van most. Ahogy illik, Kövér László házelnök meg is tette javaslatát: Lenkovics Barnabás az új favorit, akit a képviselők kétharmadának kell megszavaznia ahhoz, hogy befusson.

Előzetesen az váltott ki némi zizegést, hogy „a kellő szabályozottság hiányában” (ejtsd: kupleráj) az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága nem hallgatja meg a jelöltet.

 

12.24 Vasárnap vásárolnál? Na, húzzá’ le a kis CBA-ba!

A legfincsibb falat a héten az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslat tárgyalása. A KDNP már megint azt szeretné, ha a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek vasárnap és a munkaszüneti napokon nem nyitnának ki. Némi túlzással nevezhetjük gumicsontnak az ideát, melyet Harrach Péterék immár másodjára vettek elő (amiből kitűnik, hogy elsőre elvérzett az ószövetségi ihletésű idea).

Hogy mi a túrót akarnak vele? Meggyőződésünk, hogy még a kisebbik kormánypárt legbezombultabb képviselője se gondolja komolyan a „legyen minden családnak hetente egy napja az együttlétre” indoklást, sokkkal inkább arról lehet szó, hogy négyévente kéne legalább egy (1) törvény, amit a következő választáson az „ezt mi intéztük el a népnek (meg az egyháznak)” felirat alá tűzhetnek Semjén Zsolték.

Azért olyan nagyon ne aggódjanak a vasárnapi teszkózók, lidlizők, osanozók, mert úgy tudni, Orbán Viktor nem túl lelkes az ötlettől. Kontra: a CBA meg a Coop jól jönne ki a bezárósdiból; úgyhogy mégiscsak lehet kicsit aggódni.

 

12.13 Belehúz a t. Ház

Karácsony közeleg, bele kell húzniuk a törvényhozóknak, ha nem a patkóból akarnak beesni a fa alá (meg a pontypatkó mellé; bocs) huszonnegyedikén. A belehúzás úgy értendő, hogy háromnapos üléshetet tart a parlament. Ráadásul nem a szokásos „keretszerződés Zambiával a két ország könyvtárai közötti fokozott együttműködés kereteit kidolgozó eseti bizottság peremfeltételeiről döntő államtitkári előterjesztés véleményezéséről szóló törvényjavaslat vitája” típusú kérdések kerülnek terítékre. Hanem!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik