Belföld

Nem kell ösztönözni a hátrányos helyzetűeket gyermekeik óvodába adására

Jövőre már ahhoz kötik a családi pótlékot, hogy járatják-e a harmadik életévét betöltött gyermeket oviba.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület szerint nem létezik arra vonatkozóan felmérés, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek szülei ne járatnák óvodába a gyermekeiket, noha ezzel is indokolják, hogy jövőre hároméves kortól bevezetik a kötelező óvodai nevelést.

A kötelező óvodai nevelés alóli felmentésnél nemcsak az egzisztenciális szintet, hanem sokkal inkább az érzelmi, mentális fejlesztésre alkalmas családi légkört veszik figyelembe – nyilatkozta a Világgazdaságnak az Emmi köznevelési államtitkársága. Jövő szeptembertől viszik le öt évről háromra a kötelező óvodai nevelés korhatárát és attól kezdve már a családi pótlék folyósítását is ehhez kötik.

Felmentés 3-4 éves gyerekekre kérhető, ehhez a szülőnek indokolt kérelmet kell benyújtania az óvodavezető részére. „Mivel a gyermekek az óvodában találkoznak először társadalmi problémákkal, itt tanulnak fontos együttélési szabályokat, fontos, hogy a bármilyen szempontból hátrányos helyzetből indulók minél hamarabb bekerüljenek” – véli az államtitkárság.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, Fábián Katalin szerint nem kell mindenáron kötelezni minden gyereket az óvodai nevelésre. Helyteleníti, hogy a családi pótlékot az óvodáztatáshoz kössék, mert ez a pénz arra való, hogy minél jobb körülmények között lehessen otthonában a gyermek. Szerinte olyanok találják ki ezeket a szankciókat, akik nincsenek kapcsolatban ezekkel a gyerekekkel. Fábián tapasztalata az, hogy nem kell ösztönözni a hátrányos helyzetű családokat arra, hogy óvodába járassák gyerekeiket, a jobb körülmények és az ingyenes étkezés miatt szívesen teszik ezt és a gyerekek is jól érzik magukat.

Az államtitkárság adatai szerint a harmadik életévét betöltött gyerekeknek hét százaléka, 24100 fő nem jár óvodába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik