Belföld

Áll a bál a Belvárosban

Rogán Antal (rogán antal)
Rogán Antal (rogán antal)

Feljelentik Rogánt, belenéznek Juhász zsebébe, színvallásra kérik Giró-Szászt.

A Demokratikus Koalíció szerint a volt polgármester maffiózókkal üzletelt, az V. kerületi önkormányzat “zűrös ingatlanügyei végeláthatatlanok”. 2011-ben az önkormányzat Portik Tamás élettársának 54,2 millió forintért adott el egy olyan Károly-körúti üzletet, mely független ingatlanbecslések szerint 127 millióba is kerülhetett volna. A DK arra is emlékeztet, hogy Portik neve jól ismert az alvilágban, első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítéltek egy gyilkosságra való felbujtás miatt.

“Az önkormányzat azzal védekezik, hogy a bérlőknek a teljes ár 70 százalékáért eladható a bérelt ingatlan, arról ugyanakkor nem ejt szót, hogy hogy lett ebből a félárnál is alacsonyabb eladási ár” – írta a párt közleményében. Mivel három éve még Rogán Antal volt a polgármester, “így ő a felelős azért, hogy áron alul került maffia-közeli kezekbe az addig köztulajdonnak számító üzlethelyiség.

A DK szerint az önkormányzat a zavaros ingatlanértékesítések miatt öbbször került hűtlen kezelés gyanújába, a mostani eset csak azért kivétel, mert bizonyítja, hogy “a maffiakormány szívesen működik együtt igazi, büntetett előéletű, erőszakos bűncselekményekben érintett maffiózókkal”. A Demokratikus Koalíció mélységesen megvetendőnek tartja, hogy a korrupt maffiakormány tagjai áron alul osztogatják a nemzeti vagyon részét képező ingatlanokat kétes hírnevű alakoknak. A DK hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz Rogán Antal ellen.

Összeférhetetlenségi eljárás Juhász Péter ellen

Az V. kerületi alpolgármester összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez az Együtt önkormányzati képviselője ellen, mert szerinte valótlan a politikus vagyonnyilatkozata. Böröcz László alpolgármester az MTI-vel tudatta, hogy szerinte Juhász Péter vagyonnyilatkozata valótlan, abból ugyanis “úgy tűnik, mintha ő és családja az elmúlt években éheztek volna”, hiszen bevallása szerint más jövedelme nincs is, mint amit képviselőként az önkormányzattól kap.

Késve leadott vagyonnyilatkozata nem tartalmazza a vagyontárgyait sem, így például azt a gépkocsit amit egész évben használt. Az alpolgármester hozzáteszi: Juhász Péter pontosan úgy jár el, mint egykori főnöke, Bajnai Gordon, aki saját vagyonnyilatkozatában úgy csinált, mintha a cégeiből nem származott volna jövedelme. A Magyar Nemzet szombaton “Rejtély, hogy miből élt Juhász Péter” címmel írt arról, hogy az önkormányzati képviselőnek vagyonnyilatkozata szerint se foglalkozása, se jövedelme, se ingatlana, se ingósága, se megtakarítása nincsen, ellenben 250 ezer forintos pénzintézettel, illetve 5,5 millió forintos magánszemélyekkel szembeni tartozása van.

Együtt: Juhász tisztességesen küzd a “lopások” ellen

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja társelnöke szerint pártja V. kerületi önkormányzati képviselője kizárólag tisztességes forrásból származó jövedelmekből “küzd a lopások ellen”. Szigetvári Viktor más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, száz százalékig magabiztos és nyugodt Juhász Péter vagyonosodását illetően. A politikus nem lát gondot, szerinte Juhász Péter átlagos életet él, tisztességes forrásokból származó tisztességes jövedelme van.

Mint mondta: Juhász Péter korábban a Haza és Haladás egyesületnél és az Együtt pártjától is vett fel juttatást, tiszteletdíjat, párttársa egy vagyonnyilatkozati eljárásban tisztázni is tudja majd magát a mostani vádak alól. “Nem Juhász Péter az, akinek gumiszerűen nőtt a lakása. Nem Juhász Péter az, akinek egy önkormányzat nyomott áron adott lakást és utána ezt a lakást szégyenszemre vissza kellett adnia. (…) nem Juhász Péter az, akinek jachtja és 750 millió forintos követelése van fideszes lopásokból élő vállalkozóktól”. Az Együtt társelnöke szerint az V. kerületi önkormányzatnak kellene tisztáznia, korábban miként értékesíthetett egy üzlethelyiséget Portik Tamás élettársának.

Rendkívüli pénzügyi bizottsági ülés jöhet

Steiner Pál, az V. kerületi Pénzügyi Bizottság MSZP-s elnöke az elmúlt napok botrányos sajtóhírei miatt összehívja az általa irányított testület rendkívüli ülését, amelyre meghívja Rogán Antalt és Sélley Zoltánt, a kerületi vagyonkezelő volt igazgatóját, a jelenlegi jegyzőt. Az ellenzéki politikus szerint “az a legkevesebb, hogy jelenlétükkel is kifejezik, vállalják a felelősséget az elmúlt nyolc év belvárosi ingatlangazdálkodásáért”

Steiner jelezte, hogy a rendkívüli pénzügyi bizottsági ülés napirendjére tűzi az elmúlt nyolc év ingatlanértékesítései szabályszerűségének és megtérülésének vizsgálatát. Így napirenden lesz a Dorottya utca 8. eladása és Portik élettársának ingatlanszerzése is, kezdeményezi továbbá a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását azért, hogy a Pénzügyi Bizottság kapja vissza valamennyi, a kormánypárti többség által nemrég elvett ellenőrzési jogkörét.

Jobbik: Giró-Szász valljon színt végre!

Losonczy Pál önkormányzati képviselő szerint Rogán Antal polégármestersége idején, a válság közepén, rengeteg ingatlant értékesítettek a reális értéküknél jelentősen alacsonyabb összegért csomagban, fejlesztési címen offshore cégeknek. A Jobbik nem érti, miért kellett ilyen sürgősen, áron alul, csomagban eladni ezeket az ingatlanokat. A párt úgy véli: Rogán Antal szerepe “megkérdőjelezhetetlen ebben az ügyben, ugyanis ő volt a kerület polgármestere, aki a Belváros eladósodottságával érvelt az ingatlanok elkótyavetyélésével kapcsolatban. Ugyanakkor Rogánnak mint kormányközeli szereplőnek tudnia kellett arról, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságának nagy részét.”

Losonczy szerint ami “az elmúlt időszakban a Belvárosban folyt az nem ingatlangazdálkodás, hanem ingatlangarázdálkodás. (…) Az ominózus Dorottya utca 8. szám alatti ingatlan esetében is hasonló üzletről beszélhetünk. Az ingatlant egy luxemburgi offshore cég vette meg jó áron, mely cégnek az ügyvezetője Giró-Szász András államtitkár sógora, Serfőző Péter. Az ingatlanvásárlásra létrehozott projektcégben 50 százalék tulajdonrésze van Serfőzőnek, és most szerzett 20 százalékot magának Giró-Szász is”.

Ki sem derült volna az egész ingatlanmutyi, ha Giró-Szásznak nincsenek államtitkári ambíciói, mert ehhez kötelező vagyonbevallást benyújtani – emlékeztetett a Jobbikos városatya, aki szerint pártja megteszi a megfelelő lépéseket az ingatlanok eladásának felderítésére. A Jobbik követeli, hogy “Giró-Szász András valljon színt, ne hazudjon tovább a tulajdonában lévő ingatlanokról, és térítse meg a belvárosi lakosokat ért kárt, ahogy azt Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere lakása visszaadásával tette”.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik