Belföld

A Fővárosi Ítélőtáblához kerül a romagyilkosságok ügye

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú eljárásra a Fővárosi Ítélőtáblához továbbította a romagyilkosságok néven elhíresült bűncselekmény-sorozat aktáit.

Az ügyészség a másodfokú indítványban fenntartotta az elsőfokú ügyész által bejelentett fellebbezést. Ennek lényege szerint a negyedrendű vádlottra súlyosabb végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kezdeményezik, míg az első három vádlottra – akik első fokon életfogytiglani szabadságvesztést kaptak – a megállapított jogi minősítések pontosítását, kiegészítését kezdeményezik a másodfokú tanácsnál. A bíróságnak harminc napja van, hogy a tárgyalás előkészítése során megvizsgálja a releváns iratokat, és három hónapon belülre ki kell tűzniük az eljárást.

2008 és 2009 során egy szervezett banda országszerte kilenc helyszínen lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal roma családok otthonait támadta meg. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak a megtámadott épületekre, és 55 ember testi épségét veszélyeztették.

A romagyilkosságok ügyében a Budapest Környéki Törvényszék idén augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte  Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése 13 év fegyház. A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kimondta a rasszista indítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik