Belföld

Szabadságharcot hirdethet Orbán a multik ellen

Habony Árpád a világűrben (habony árpád)
Habony Árpád a világűrben (habony árpád)

Úgy tudni, hogy a miniszterelnök a kommunikációs stábok átszervezésével akar véget vetni a tüntetéseknek és a népszerűségvesztésnek. Habonynak konkrét feladata lehet.

Orbán Viktor hozzálátott a kormány és a Fidesz kommunikációs stábjának átalakításához – értesült kormánypárti forrásoktól a HVG.hu. A portál azt írja, hogy ennek részeként tért vissza kommunikációs államtitkárként Giró-Szász András és stábja.

A kormányfő két alapvető célt tűzhetett ki: az egyik annak kitalálása, hogy miként kommunikálják a következő három év kormányzati intézkedéseit úgy, hogy az minél kisebb népszerűségvesztéssel járjon, a másik pedig, hogy kezelni kell az elmúlt hetek több tízezres kormányellenes tüntetéseit.

A miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád a stratégiaalkotást kapta feladatául. Van, aki szerint ez korlátozza Habony mozgásterét, mert nem olyan ember, aki konkrét, számonkérhető munkát végez, mások viszont úgy látják, hogy csak megerősítik ezt a státuszát, hiszen a rezsicsökkentés kitalálásával már beleszólt korábban is a stratégiába.

Fideszes körökben mindenesetre tényként kezelik, hogy Orbán elégedetlen a kommunikációval – áll a HVG.hu írásában. Úgy tudni, hogy az ózdi vereség, valamint az újpesti vereség mértéke is meglepte a pártot.

Az előző ciklusban gyakori feszültségek jellemezték a Fidesz és a kormány kommunikációs stábjai közti viszonyt, a portál úgy tudja, hogy szűk körben Rogán többször bírálta a kormányzati apparátust, hogy nem segítenek eljuttatni a Fidesz kampányüzeneteit az emberekhez. Giró-Szász ezzel szemben ahhoz próbálta tartani magát, hogy nem száll be a pártok közti versengésbe, a kormány döntéseinek magyarázatára szorítkozik a kommunikációban.

Úgy tudni, hogy Orbánt kifejezetten zavarta az, hogy kapkod a kormány – a kabinet elé rosszul előkészített tervezetek kerültek, megfelelő kommunikációs koordináció híján a várható hatásokat sem gondolták végig. A Fideszben most arra számítanak, hogy Habony ahhoz hasonló offenzív stratégiát dolgoz ki, mint amilyet 2012-ben az IMF ellen vagy azután a rezsicsökkentés mellett folytattak. Most a kereskedelmi multik lehetnek a „szabadságharc” célpontjai.

Ugyanakkor Giró-Szász visszatérését sokan gyanakodva figyelik: egy miniszterelnökségi forrás úgy vélte, nem véletlen, hogy pont most szivárogtak ki információk a vagyonáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik