Belföld

Brüsszel: Magyarországnak két hónapja van

Az Európai Bizottság hivatalos felszólítást küldött Magyarországnak: át kell ültetnünk az energiahatékonysági irányelvet, életbe kell léptetnünk a hajók kénkibocsátására vonatkozó uniós szabályokat.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán hivatalosan felszólította Bulgáriát és Magyarországot, hogy gondoskodjanak az energiahatékonysági irányelv (2012/27/EU irányelv) teljes körű átültetéséről – írja a napi.hu.

Az irányelv a 2014. január 1-étől 2020 december 31-éig tartó időszakra energiamegtakarítást irányoz elő a tgaállamoknak, célja az energiahatékonyság javítása a háztartásokban, az iparban és a közlekedésben. A bizottság indoklással ellátott levelét nem csak mi kaptuk meg, hanem Bulgária is, ebben arra kérik az államokat, hogy minden, az irányelv átültetéséről szóló döntésükről tájékoztassák a bizottságot. Az átültetés határideje idén június 5-én volt.

Ha a tagállamok két hónapon belül nem tesznek eleget jogszabályi kötelezettségüknek, a bizottság keresetet indíthat velük szemben az Európai Bíróságon – írja a portál.

A másik nehezményezett ügy a hajók kénkibocsátására vonatkozó uniós szabályok életbeléptetése. Itt sem egyedüli tagállamként kaptunk felszólítást: Belgiumot, Spanyolországot és Ciprust is noszogatja az EB. A szervezet részleteket kért a tengeri hajózásban használatos tüzelő- és üzemanyagok kéntartalmára vonatkozó uniós szabályoknak a hazai jogba történő átültetéséről, ezt 2014. június 18-ig kellett volna teljesíteni.

Ha nem intézkedünk két hónapon belül, az EB az ügyben keresetet indíthat az Európai Unió Bíróságán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik