Belföld

Az érthető jogalkotásról tartanak ma konferenciát

A jogszabályalkotás nyelvi aspektusai, az érthető jogalkotás, a pontos és közérthető fogalmazásra való törekvés a témája annak a nemzetközi konferenciának, amelyet szerdán tartanak a budapesti Károlyi-Csekonics Rezidencián.

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében kiemelte: a jogalkotás és a jogszabályok legfontosabb elve, hogy szabatosak és közérthetőek legyenek, s mindkettő kívánalom a nyelvezetet érinti – írja az MTI.

A konferencia témái között szerepel, hogy az Európai Bizottság miként törekszik pontos és közérthető fogalmazásra a napi gyakorlatban, illetve hogy például Svédország milyen intézkedéseket hozott a jogszabályok nyelvi minőségének biztosítására.

A Miniszterelnökség közleményében azt írja: Dr. Latorcai Csaba szerint rendkívül fontos, hogy a társadalom legszélesebb rétegei is bekapcsolódhassanak a jogszabályok előkészítésébe.

Fotó: MTI

“Az emberek véleménye nem akadály, hanem maga a megoldás” – a közlemény szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) ezzel a mondattal tesz hitet amellett, „hogy a társadalom legszélesebb rétegeinek legyen lehetősége arra, hogy a jogszabályok előkészítése során kifejezhesse véleményét, javaslatait egy jogszabállyal kapcsolatosan.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik