Belföld

A nyelvoktatáshoz is hozzányúl a kormány

Szűkíti azon szakemberek körét a kormány, akik a katedrára állhatnak a nyelviskolákban. Maradhatnak a pedagógia szakos diploma nélkül dolgozók is, de jóval drágábban.

A felnőttképzési törvény nyelvoktatásról szóló rendelkezésének módosításával lényegében eltiltották a nyelvstúdióktól azokat az oktatókat, akiknek nincs pedagógiaszakos végezettségük – írja az Index. A portál hozzáteszi: ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy hiába van valakinek nyelvszakos diplomája vagy hiába szerzett olyan elismert, külföldi képzettséget, mint a CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages), ennyi nem lesz elég a katedrára álláshoz.

A pedagógiaszakos papír nélkül tevékenykedő nyelvtanárok eddig sem terítették be a piacot: a szegmens 20 százalékát kaphatták meg a törvény betűje szerint, de ebbe azok a külföldi nyelvtanárok is benne voltak, akik szintén nem rendelkeznek pedagógiaszakos oklevéllel. Ebből a 20 százalékból lesz a következő évtől 0 százalék az állami és uniós forrásból finanszírozott nyelvtanfolyamokon, a Nemzetgazdasági Minisztérium indoklása szerint azért, hogy emeljék a nyelvi képzés színvonalát. Egy kis könnyítést kaptak a külföldi tanárok, nekik „csak” egy egyetemi diploma a beugró a magyar katedrákra.

Fotó: MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a nem támogatott és nem nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokon korlátozás nélkül oktathat bárki, akit az intézmény arra alkalmasnak talál – írják. A Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület egy kicsit másképpen látja a kialakult helyzetet: szerintük már a közepes méretű, helyi iskolák számára sem jelent valós alternatívát a tárca tanácsa, ugyanis abból az áfamentesség elvesztése, így a tanfolyamok drasztikus drágulása következik.

Palkovics egyedül tanult meg 3 nyelvet

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tegnap megjelent interjújában a felsőoktatási felvételi emelkedő ponthatáraival kapcsolatban azt mondta: nincsen szükség az iskolai idegennyelv-oktatás megerősítésére, hiszen „12 évnek – amit a diák a közoktatásban tölt – elégnek kell lennie arra, hogy egy nyelvet középfokon megtanuljon”. Az államtitkár az ingyenes nyelvtanuló honlapokat és applikációkat említette, illetve azt, hogy ő is három nyelvet tanult meg felnőttként, teljesen egyedül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik