Gazdaság

Az Audi-gyárbővítés miatt vizsgálódik nálunk Brüsszel

A túl nagy összegű támogatással a kormányok beavatkoznak a versenybe.

Versenypolitikai okokból indított eljárást az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, szabályos-e az a támogatás, amit a magyar állam az Audi győri gyárának bővítéséhez adott – írja a Magyar Nemzet. A bizottság információi szerint a beruházás teljes, 1,2 milliárd eurós költségéből 133 milliót, mintegy 40 milliárd forintot az állam finanszíroz.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Mindez azért érdekes, mert miután a kormány döntött a támogatásról, hivatalosan az összegnek csak negyedét jelentették be, Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter 11,2 milliárd forintról beszélt. A minisztérium kommunikációs osztálya viszont elismerte, hogy a 40 milliárdos összeg helyes.

Az Európai Bizottság elsősorban arra kíváncsi az eljárásban, hogy feltétlenül szükséges és kifizetődő volt-e ilyen mértékű állami támogatás, lesz-e ennyire kedvező hatással a beruházás a régió fejlődésére. A bizottság azonban nem csak nálunk vizsgálódik. A német kormány korábban 45 millió eurót akart adni a BMW lipcsei gyárára, ám ebből Brüsszel csak 17-et engedélyezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik