Belföld

Nyomoznak a norvég pénzek ügyében

Megkezdődött a nyomozás a Norvég Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak magyarországi elosztásával kapcsolatban.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által tett feljelentés tartalmát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nála folyamatban lévő nyomozás keretében vizsgálja – tudta meg az mno.hu.

Ahogyan korábban megírtuk: a Kehi november 11-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, a Norvég Támogatási Alaptól Magyarországra érkező pénzek felhasználása ügyében. Az mno.hu akkori információi szerint a támogatási szerződések szabálytalan módosításával, valamint az el nem számolható költségek elfogadásával is hozzájárultak ahhoz, hogy az NCTA legalább 250 millió forintot szabálytalanul fizessen ki. A Kehi költségvetési csalás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is feljelentést tett, mivel a gyanú szerint egyes támogatott szervezetek a jóváhagyott céltól eltérően használták fel az NCTA-tól származó pénzeszközöket.

Néhány napja adtunk hírt róla, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapon kívül a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázatait is mendezseli az Ökotárs-konzorcium, mely az elmúlt hónapokban kormányzati támadások kereszttüzében állt. A svájci fél a norvég pénzekről szóló kormányzati vizsgálat idejére felfüggesztette kifizetéseit, kivárt, mostanra viszont megbizonyosodott arról, hogy a Kehi-jelentésben semmi olyan nincs, ami okot adna a bizalomvesztésre, így ismét érkeznek a pénzek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik