Belföld

Új metrókocsik is lehetnek a felújításra szánt pénzből

Megjelent a pályázati kiírás. A várakozások szerint a gyártók többsége elindul a tenderen, a kormány viszont csak az oroszokkal tárgalt az üzletről.

A hármas metró teljesen leharcolt kocsijainak felújítására írt ki pályázatot a BKV – a kiírás szerint ebbe beletartozik annak megállapítása, hogy mely szerkezeti elemeket kell kicserélni, továbbá korszerűsíteni kell az automatikus vonatvezérlő rendszert, újrakábelezni a járműveket, újjal kiváltani a forgóvázakat, vontatómotorokat, levegős rendszert, a hajtóműveket. A teljes járművet el kell látni korrózióvédelemmel, rezgésgátló, valamint hő- és hangszigetelő bevonattal – írja a Népszabadság. Emellett korszerű utasteret, új vezérkocsi-homlokzatot kell kialakítani.

Az engedélyeztetésre és felújításra 39 hónapot kapna a győztes. A bírálati szempontok közül az ár a legfontosabb, a főváros 65 milliárdra becsülte a felújítás értékét. Csakhogy úgy tűnik, ennyiért már új kocsik is beszerezhetőek – a spanyol CAF például ugyanennyi pénzért szállít új járműveket Bukarestbe. Így az sem elképzelhetetlen, hogy a gyártók eleve új kocsikat ajánlanak majd.

Mindenesetre a Népszabadság szerint Szijjártó Péter külügyminiszter eddig csak Moszkvában tárgyalt a metróról, melynek felújítása a paksi atomüzlettel összefüggésben is előkerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik