Belföld

Nagyszabású NAV-razzia a kínai piacon, százmilliós fogással

Százmillió forint értékű hamis árut, bűzlő élelmiszereket, veszélyes műszaki cikkeket foglaltak le azon a józsefvárosi Ganz-telepen tartott ötnapos razzián, amelyen hét hatóság munkatársai vettek részt.

A razzia során háromszáz főt mozgósítottak: a NAV ellenőrei mellett többek között fogyasztóvédelmisek, a fővárosi kormányhivatal emberei és élelmiszer-biztonsági szakemberek vettek részt az akcióban. Az adóhatóság közlése szerint öt nap alatt csaknem ezer személyt igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.

“Az egyik ellenőrzésen a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű és nívós világmárkák hamis márkajelzésű utánzataira bukkantak. Az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az árukészletet a helyszínen lefoglalták, így megakadályozták a vásárlók megtévesztését és a márkatulajdonosok, valamint a szabályosan forgalmazók érdekeinek sérelmét. Az ügyben büntetőeljárás indul” – említik az ellenőrzés eredményei között.

A kereskedők döntő többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést. A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglakoztatják, vagy maga a munkáltató is adószám nélkül, feketén végzi tevékenységét. Az ellenőrzéseken több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók összesen 7,5 millió forint értékben készpénzt, árut és gépjárműveket foglaltak le.

A kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyis szakemberei a helyszínen mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert és több mint ezer romlott tojást semmisítettek meg, két esetben pedig húsipari termék hűtés nélküli szállítása miatt szabtak ki bírságot.

A fogyasztóvédelmisek több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő termékre – főleg hosszabbítókra, rádiókra, akkumulátoros zseblámpákra, hajvágó készletre – bukkantak, ezeket lefoglalták. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik