Belföld

„Nagyon aggódunk” – levelet küldtek Orbánnak

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke aggódik amiatt, hogy Budapest törvénnyel engedélyezte a Déli Áramlat orosz gázvezeték magyarországi szakaszának megépítését.

“A mi pozíciónk teljesen világos: nagyon aggódunk a magyarországi fejlemények miatt” – jelentette ki Sefcovic abban az interjúban, amely a Respekt című cseh liberális társadalompolitikai hetilapban jelent meg. Hozzátette: az Európai Bizottság már levelet küldött a magyar hatóságoknak, amelyben kéri a törvény elfogadásának hivatalos magyarázatát.

Sefcovic emlékeztetett: az Európai Tanácsnak idén tavasszal az energiabiztonságról hozott döntése szerint az olyan nagy és fontos projekteknek, mint a Déli Áramlat, egyértelműen tiszteletben kell tartaniuk az érvényes európai jogszabályokat.

“Nagy érdeklődéssel várjuk, milyen magyarázatot ad a magyar fél, hogy ez a törvény minként tartja tiszteletben a tanács következtetéseit. A további lépésünk ennek a válasznak a függvénye” – emelte ki az alelnök.

Arra a kérdésre, mit tehet az EB, ha nem elégíti ki a magyar fél magyarázata, Sefcovic kifejtette: nem tudja elképzelni, hogy a világ bármely országa, amely egy ilyen, az adott esetben egész Európát befolyásoló hatalmas infrastrukturális projektről, úgy döntene, hogy nem venné figyelembe azokat a szabályokat, amelyek az adott területen érvényesek.

“Az Európai Uniónak itt az európai szerződések szigorú őreként és az európai jog garantálójaként kell fellépnie. Ezért nagyon intenzív tárgyalásokat fogunk folytatni a magyar partnerekkel” – nyilatkozta Sefcovic.

A Respekt azon kérdésére, hogy képes-e az Európai Unió a Déli Áramlatnál valami jobbat kínálni a projektben érintett országoknak, Sefcovic azt válaszolta: “Az energetikai unió, amelyet ki akarunk építeni, szerintem képes alternatívát nyújtani.” Megjegyezte, hogy komplex megoldásokra van szükség.

“A Déli Áramlat projektje talán segítséget jelentene az országok bizonyos csoportjának, de másokat viszont kockázatoknak tenne ki. Mi az egész Európai Unió számára jó, komplex megoldást akarunk keresni” – hangsúlyozta az interjúban Maros Sefcovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik