Belföld

A Fidesz pár hónap alatt veszített annyit, mint 2010 után két év alatt

fidesz (fidesz)
fidesz (fidesz)

Az újpesti MSZP-győzelem és az időközi választás adataiban nem az a meglepő, hogy az ellenzék jelöltje győzött, hanem az, hogy milyen arányban. A Political Capital elemzője szerint az eredmény azt jelzi, hogy a Fidesz szavazói otthon maradtak. Felkészül Veszprém.

Nem az a meglepetés, hogy az MSZP jelöltje győzött Újpesten, hiszen ez várható volt az áprilisi adatok és a közvélemény-kutatások alapján, ami igazán meglepő, hogy ilyen jelentős arányú győzelem született. Erre senki sem számított – véli Juhász Attila, a Political Capital elemzője.

A politológus szerint ennek az a legfőbb oka, hogy ezúttal a Fidesz szavazói maradtak otthon.

„Időközi választásokon a részvétel mindig alulmarad az országos eredményekhez képest, ám a kormánypárt több mint tízezer szavazót veszített. Ezzel a Fidesz néhány hónap alatt elérte azt a népszerűségcsökkenést, amit 2010 után csak két évvel mutattak a felmérések.”

A baloldali pártoknak pedig – véli Juhász – különösen nagy siker egy ekkora arányú győzelem és maga a mandátumszerzés ebben az állapotukban, hiszen a Fidesz támogatottsága országosan még mindig jelentős. 

A februári veszprémi időközi választás sokkal nagyobb visszhangot fog kapni az országos politikában Juhász Attila szerint. A tétje valójában a kétharmad megtartása lesz a kormánypárt számra. A jobboldali szavazótábor Veszprémben és még inkább a környező településeken nagyon erős. Ez megnehezíti az ellenzéki pártok dolgát. Különösen akkor, ha újra belefutnak abba az alkudozásba, ami a jelölt személyét érinti. A politológus szerint az ő szempontjukból fontos, hogy minél előbb eldőljön, melyik párt jelöltje indul, támogatnak-e egy közös jelöltet, vagy esetleg az ellenzéki pártok beállnak-e egy független jelölt mögé. A pontos előrejelzést az is nehezíti, hogy nem tudni, mi lesz a kormánykritikus tüntetéssorozat kifutása.

„Én azt gondolom, hogy megjelenik majd az országos politikai hangulat a veszprémi választáson. A múlt heti tüntetéssorozatnak épp Veszprém volt az egyik erős, vidéki színhelye. Tehát nyilván nehezebb dolga lesz az ellenzéknek Veszprémben, mint Újpesten, de van esélye a győzelemre.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik