Belföld

32 millió közpénzt kaszált az államtitkár

A most júniusban kinevezett Kis Miklós Zsolt ennyi állami támogatásban részesült a 70 hektárnyi földje után az idén. Ráadásul további milliókra számíthat az állami vezető – írja a Blikk.

A lap az államtitkár vagyonnyilatkozatára hivatkozva számol be arról, hogy Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 2,9 milliós terület­alapú támogatás mellett (ez egész évre 5,8 millió forint) fagykárra, gyümölcstermesztésre, biztosítási díjra, valamint faaprító gépre kapott milliókat.

A politikus 2009-ben még csak 426 ezer forintnyi mezőgazdasági támogatást kapott, 2010-ben már 4,4 milliót, ez 2011-ben 11 millióra nőtt, 2012-ben pedig elérte a 30 milliót. A lap hozzáteszi, hogy Kis már korábban is a Fideszben politizált, a párt nyárs­apáti csoportjának elnöke, 2010-től pedig a Pest megyei közgyűlésbe is bejutott, és a megyei agrárkamarának is volt vezetője.

Más nem kapott volna ennyit?

Arra a felvetésre, hogy nem érzi-e összeférhetetlennek, hogy állami vezetőként, aki ráadásul az agrár-vidékfejlesztésért felel, ekkora összegű támogatásokat kap, azt válaszolta a lapnak, hogy az államtitkári kinevezését megelőző években több pályázaton is sikeresen indult, amelyek nagy része többéves kötelezettséget vont magával, s a kifizetés folyamatos. Azt is jelezte, hogy mivel a korábbi években elnyert pályázatainak zárása és azok költségelszámolása folyamatban van, így további kifizetéseket kap 2015 végéig. Véleménye szerint tehát nincs összeférhetetlenség.

A lap által megkérdezett agrárszakértő szerint az átlagosnál jóval nagyobb mértékű támogatásokat zsebelhetett be az állami vezető. Számításai szerint egy átlagos, politikai kapcsolatokkal nem rendelkező gazdálkodó Kiséhez hasonló birtoknagyság esetén körülbelül 8 millió forint éves támogatásra számíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik