Belföld

250 milliárd forintot piálunk el évente

Évi tízezer halott, megnyomorított családok százezrei, 700 milliárdos veszteség a gazdaságnak. Békeidőben kevés csapás tud ekkora kárt okozni egy országnak. A "tibiatyás" hazai köztudatban mégis inkább jópofa, élvezetes dologként él az italozás. Drámai tények az alkoholista Magyarországról.

Brutális összeget, évi 250 milliárd forintot költenek alkoholra a magyarok. Ez több mint a duplája a teljes hazai felsőoktatás költségvetésének. Az áfának és a jövedéki adónak köszönhetően ebből durván 150 milliárd egyenesen az államkasszába vándorol, azonban az alkoholbetegek gyógyítása és a munkából való kiesésük miatti GDP-elmaradás összesen évi 700 milliárd forintos veszteséget okoz a nemzetgazdaságnak.

Magyarán egy most 2000 forintért megvehető 0,7 literes kommersz vodka körülbelül 6000 forintba kerülne, ha minden társadalmi-gazdasági veszteség bele lenne kalkulálva az árába.

 Diagram: Fekete Tibor – Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013

Magyarország az élen

Az alkoholizmus jellemzően a fejlett világ problémája, ahol a betegségek 9 százalékáért felelős. A világon Európa számít a legpiásabb kontinensnek: a legtöbb alkoholt fogyasztó 20 ország közül 16 európai, ezen belül pedig hazánk az élvonalba tartozik.

Évente 16 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt fogyaszt el egy átlagos magyar felnőtt, ez körülbelül 300 liter sört vagy 38 liter tömény italt jelent. Az elfogyasztott szeszesitalok húsz százaléka házi készítésű vagy illegális eredetű. Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatása szerint a 16 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége fogyaszt valamilyen rendszerességgel alkoholt. A felmérést megelőző egy hónapban a fiatalok 61 százaléka ivott valamilyen szeszes italt, 45 százalékuk pedig havonta legalább egyszer részegre issza magát.

Ki számít alkoholistának?

Nem teljesen egyértelmű, kit tekinthetünk alkoholbetegnek. A szakemberek nézetkülönbségei mellett ellentmondásos a kérdés társadalmi megítélése is.

„Egymás mellett használják az iszákos, részeges, nagyivó, mértéktelenül ivó, excesszív ivó, káros mértékű fogyasztó, alkoholista megjelöléseket pontosabb meghatározás nélkül, nemegyszer egymás szinonimájaként” – írja Levendel László az Alkoholbetegek gyógykezelése és gondozása című tankönyvében.

A Szegedi Tudományegyetem két definíciót használ:

Az egyik szerint alkoholista az, akinél már kialakult a dependencia (függőség), és ivásán nem tud uralkodni. Az egyik csoportba azok tartoznak, akiknek mindennap szeszesitalt kell fogyasztaniuk, de nem feltétlenül részegednek le. A másik csoportba tartozók általában hetente-kéthetente hétvégén isznak, olyankor viszont nem képesek megállni a teljes lerészegedésig.

A másik definíció szerint alkoholista az, akinek az életében súlyos (munkahelyi, családi, egészségi, anyagi stb.) problémákat okoz az alkoholfogyasztás.

Dr. Veress Nóra szerint az alkoholizmus négy legjellemzőbb tünete:

  • sóvárgás: leküzdhetetlen, kínzó vágy az ital után
  • kontrollvesztés: ha elkezd inni, nem tudja abbahagyni
  • tolerancia: az alkoholhoz hozzászokik a szervezet, egyre többet kell inni azonos hatás eléréséhez
  • megvonás: az ivás felfüggesztését követő órákban-napokban heves testi tünetek alakulnak ki (remegés, izzadás, szapora szívverés, hányinger)

 Fotó: MTI/Talum Attila

Több ember fúl borba, mint vízbe

Magyarországon ma jóval nagyobb figyelem irányul a „drogosokra”, mint az alkoholistákra, holott a 150 ezer drogfogyasztóhoz képest konzervatív becslés szerint is 2 millió problémás ivóval, ezen belül 800-900 ezer alkoholfüggővel számolhatunk az országban. Köztük 340 ezer végstádiumban lévő alkoholista van, akik gyakorlatilag menthetetlenek.

Egészen rémisztő adatokat találunk hazánkra vonatkozóan a WHO jelentésében: az alkohol okozta halálesetek számát tekintve Magyarország (Romániát és Litvániát megelőzve) az első helyen áll Európában. Évente több mint tízezren halnak bele a szeszfogyasztással összefüggésbe hozható betegségekbe.

További szomorú adat, hogy az alkoholhoz köthető halálozások száma 70 százalékkal magasabb nálunk, mint a nagyjából ugyanennyit ivó franciáknál. Ennek oka, hogy míg a franciák jobb minőségű italokat fogyasztanak, addig nálunk még mindig a pancsolt borok és a szintetikus tömény italok kultusza dívik. 

Az alkoholizmus okozta haláleseteket az Egészségügyi Világszervezet három kategóriába sorolja: balesetek, májcirrózis és rákos megbetegedések. Ez utóbbi kategóriában a gége-, a garat-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél-, a végbél- és az emlőrák kockázatát dobja meg bizonyítottan, ha nem ismerünk mértéket az ivásban. Mindent egybevetve átlagosan öt évvel rövidítjük meg életünket a szeszfogyasztással. 

Beszédes a WHO Európa-térképe, amely az alkoholfogyasztás okozta rákbetegségek gyakoriságát mutatja be. 

Az alkoholizmus okozta rákbetegségek előfordulási gyakorisága. Infografika: WHO

Orbán Viktor és az alkohol

Nehéz nem észrevenni a kormány, illetve kifejezetten Orbán Viktor speciális viszonyát az alkoholhoz és az alkoholfogyasztókhoz. Miközben Európa egyik legszigorúbb drogtörvénye alapján egy füves cigiből már bírósági tárgyalás lehet hazánkban, addig a miniszterelnök folyamatosan gesztusokat tesz az italozók felé. Az előző, „szabadságharcos” ciklusban vezette be az ingyenes házi pálinkafőzést, amelyet azóta elkaszált az Európai Unió. Idén nyáron a KRESZ-t enyhítették úgy, hogy ezentúl a főutakon is lehessen ittasan kerékpározni. (mint kiderült, személyesen Orbán szívügye volt a biciklisek szabad piálása) Ezen túl se szeri, se száma azoknak a közszerepléseknek, ahol Orbán Viktor borozva, pálinkázva mutatkozik a választók előtt. 

“Volt hogy beleverte anyu fejét a szekrénybe”

Az internetes fórumokon százszámra találkozhatunk alkoholista családtagjaik miatt elkeseredett emberek beszámolóival. Két jellemző hozzászólást idézünk. 

„Nekem egész kicsi korom óta csak olyan emlékeim vannak az apámról, hogy részeg. Ahogy jött az idő, hogy apu jön haza a munkából, anyukám mindig kezdett egyre komolyabb és rosszkedvűbb lenni. Mire apu hazajött, már remegett az idegességtől. Természetesen minden este részegen jött haza. Volt olyan, hogy este bevitte a hálószobájukba a nagykést, és közölte, hogy köszönjünk el anyutól, mert éjszaka meg fogja ölni őt. Gondolhatod hogy aludtunk. Felváltva a hugommal. Én aludtam egy órát, majd ő egyet, és figyeltünk minden neszre, hogy ha bár mi van, azonnal be tudjunk rohanni. (…) nagyon sokszor kívántam, hogy valami történjen vele, és szabaduljunk meg tőle. Főleg amikor pl. úgy jött haza, hogy tiszta sár volt a ruhája, mert elesett hazafelé az úton, fetrengett, és a fizetését sem tudta hol van.”

„14 évig nem szóltam semmit de már nem bírom. Egy karácsonyunk nem telt el úgy hogy ne kellett volna menekülnünk itthonról. Szinte csak akkor nem iszik, ha megy dolgozni. Elissza az összes pénzt. (…) Volt hogy úgy megütötte anyut, hogy elájult, majd mint aki jól végezte dolgát elment otthonról. Ha nem vagyok otthon és nem locsolom fel anyut, akkor már nem lenne anyukám.:'( Volt hogy beleverte anyu fejét a szekrénybe. Nagyon sokszor megtépte, megfejelte. Volt hogy engem is bántott. A tesómat nem bántja, mert ő fiú és neki csak fiú gyerek kell. Anyu nem mer cselekedni, fél tőle. A válás szóba sem jöhet, mert tele vagyunk adóssággal, azt is alig bírjuk fizetni. Anyummal annyiszor ültem kinn a csillagos ég alatt, és azt mondogatta mindig, hogy már könnye sincsen, nem bír már sírni sem.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik