Belföld

Sztrájkolhatnak a tanárok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormánynak esze ágában sincs teljesíteni azt a korábbi kötelezettségvállalását, hogy a pedagógusbéreket a minimálbérhez köti.

Mendrey is fecnizett

Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte pénteken az MTI-vel arra alapozva véleményét, hogy a költségvetési javaslat 101.500 forinthoz kötné a pedagógusok illetményének vetítési alapját. Ezzel szerintük kizárják annak lehetőségét, hogy a bérrendezés – garantáltan – folyamatos és inflációkövető legyen.

“Egyértelművé vált, hogy a kormánynak esze ágában sincs teljesíteni vállalt kötelezettségét. 2014 őszén a szó elszáll, az írás pedig papírrongy. Legfeljebb fecni” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Sztrájkolnak, ha kell

Mendrey László közölte: a pedagógus érdekvédelmi szervezetek súlyos felelőssége, hogy egyéni akciók helyett ismét összefogva, közös sztrájkbizottságot alakítva, ha kell a sztrájk eszközét is bevetve kényszerítsék a hatalmat a törvények és kormányrendeletek betartására. Többször jelezték, a PDSZ készen áll az együttműködésre – folytatta, hozzátéve: a közös sztrájkbizottság működésének az a feltétele, hogy a 2013. január 22-én született – a hatékony érdekvédelmet ellehetetlenítő – megállapodást, melynek betartására az aláíró szakszervezetek garanciát vállaltak, felmondják. Ezt elvárják tőlük – írta.

A pedagógus életpályamodell szerinti illetmény-előmeneteli rendszer vetítési alapját úgy rögzítenék, hogy az alapilletmény elválik a mindenkori minimálbértől és ehelyett azt a mindenkori költségvetési törvény határozza meg. A költségvetési javaslatban szereplő módosítás rögzíti, hogy a 2013/2014 tanév indításával az életpályamodell első üteme került bevezetésre. A kormány a 2017/2018 tanévvel bezárólag, a tanévváltásokhoz kapcsolódva további 10-10 százaléknyi többletkiadásra vállalt garanciát. A rendelkezés módosítása 2015. januártól rögzíti a 2014/2015. tanévi illetmény-előmenetel százalékos mértékeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik