Belföld

Orbán a kommunista kérdésfelvetésről

Magyarország azt kéri szövetségeseitől, hogy segítsék az országot a magyar érdekek érvényesítésében - mondta csütörtökön a MÁÉRT budapesti ülésén a miniszterelnök, a béke, az energiabiztonság és kereskedelmi lehetőségek hármasában összefoglalva a magyar érdekeket.

A kormányfő azt mondta, kommunista kérdésfeltevés az, hogy kinek az oldalára kell állni. Azt a kérdést kell feltenni, mi a magyar érdek – fejtette ki, hozzátéve, szeretné, ha a nemzeti önérdekelvű gondolkodás a magyar külpolitikai gondolkodásban is megjelenne.

Orbán Viktor közölte, Magyarország gondolkodás nélkül teljesítette mindig a kötelezettségeit: a NATO tagjaként Magyarország elment Afganisztánban, az Egyesült Államok kérésére pedig Irakba. Most itt Közép-Európában történnek dolgok, és azt várjuk el minden szövetségesünktől, hogy a magyar álláspontot képviseljék – fogalmazott.

Jó úton jár a magyar külpolitika

Orbán Viktor szerint akkor sikeres a magyar külpolitika, ha a világ minden jelentős szereplője Magyarország sikerében érdekelt és ma “ebben a pozícióban vagyunk”.

A felszínen zajló politikai lökdösődések ne zavarják meg önöket – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a mélyben erős, kölcsönös együttműködés alakult ki.

2015 a szakképzés éve lesz

Orbán Viktor kifejtette: jelenleg mintegy 28-30 ezer diák vesz részt szakképzésben Kárpát-medence-szerte magyar nyelvű oktatási intézményekben, az ő számukat szeretnék jelentősen növelni. Közölte azt is, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő fiatalok számára Kárpát-medencei ösztöndíjprogamot indítanak.

Orbán Viktor a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket elégségesnek nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik