Belföld

Elegük van Schwezoffból a zuglói zsidóknak

A Budapesti Zsidó Hitközség zuglói közössége az ügyvezető lemondását követeli, mert rombolja a szervezetet.

Nyilatkozataival és legutóbbi feljelentésével zavart, bizonytalanságot kelt a hitközségben és a társadalomban Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója – a Népszava szerint ezért akarja a zuglói közösség eltávolítani. Tűrhetetlennek tartják azt, hogy az ügyvezető hibájából nem ül a szervezet közös asztalhoz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz), inkább kiélezi az ellentéteket.

A Magyar Nemzet ismertette a zuglói közösség nyílt levelét, mely szerint akik tenni szeretnének a zsidó közösség jövőjéért, aláírásukkal követeljék Schwezoff azonnali lemondását, hogy a Mazsihisz és a BZSH új szellemben, nyugodt körülmények között végezze feladatát és valós értékek alapján működhessenek a zsidóság érdekeit képviselni hivatott szervezetek.

A napilap felidézi, hogy Schwezoff feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt, a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének ügyében. A két szervezet közt kiéleződő ellentétek egyik fő oka a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában keresendő, melynek felújítására a kormány 2,7 milliárdot szán, erről azonban Schwezoff szerint nem a Mazsihisznek, hanem a BZSH-nak kellene tárgyalnia – áll az MTI összefoglalójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik