Belföld

Miniszteri biztos lett a dohányipart sarcoló fideszes

Szatmáry Kristóf neve a múlt héten azért járta be a sajtót, mert ő nyújtotta be azt a javaslatot, ami rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezi a dohányipari vállalkozásokat. Családjának 12 trafikja van.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátására, november 13-tól a jövő év május 12-ig Szatmáry Kristófot miniszteri biztossá nevezte ki – az erről szóló utasítás a szerdai Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A miniszteri biztos tevékenységét a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, munkájában a miniszteri kabinetben működő titkárság segíti. Az utasítás csütörtökön lép hatályba.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) elnöki tisztét tölti be amellett, hogy fideszes országgyűlési képviselő.

Szatmáry az a képviselő, akinek javaslata alapján a 2015-ös adócsomagba bekerült egy új sarc, amely a dohányipari szereplőket érinti – a trafikosok kivételével. Fizetnek a gyárak, fizetnek a kereskedők, ám nem fizetnének a dohányboltosok. Az új, dohányipart megsarcoló különadó épp a trafikosokat nem érinti. Szatmáry Kristóf családjának összesen 12 nemzeti dohányboltja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik