Belföld

Kirúgták a Balassi Intézet főigazgatóját

Hatos Pál munkaviszonya hétfőn szűnt meg a külügynél, utódjáról még nincs döntés. A külföldi magyar intézeteket összefogó intézményt addig is Pongrácz Elvira gazdasági főigazgató-helyettes irányítja

“A Balassi Intézet következő főigazgatójának kiválasztása folyamatban van” – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a hvg.hu megkeresésére. A Szijjártó Péter vezette tárcánál megerősítették Hatos Pál távozásának hírét, amit a lap információi szerint egy hétfői állománygyűlésen jelentettek be.

A Balassi Intézet hovatartozásáért már a 2010-es kormányalakításkor harc folyt a kabineten belül. Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár szerette volna irányítása alá vonni, ám végül a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz került. Navracsics idén vitte magával a külügybe, így az intézet vezetője, Hatos Pál is oda került.

Az ismert történészt 2010-ben nevezték ki az intézet vezetőjének. A Balassi Intézetnek a világ 21 országában 23 intézete működik, többek között Bécsben, Berlinben, New Yorkban, Pekingben és Rómában.

A külügynél számos embert rúgtak ki, amióta Szijjártó Péter áll a minisztérium élén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik