Belföld

Paks II. telephelyvizsgálata zöld utat kapott

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kérelmére lefolytatta az engedélyezési eljárást és kiadta paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt. Másfél év múlva derülhet ki, alkalmas-e a telephely nukleáris erőmű felépítésére.

Fichtinger Gyula, az OAH szóvivője az MTI-nek elmondta: az engedélyezésnek ebben az első szakaszában a hatóság azt mérlegeli, hogy azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel az adott telephelyet kutatni akarják, megfelelőek-e és előreláthatóan hiteles eredményt adnak-e . Az eljárás végén arra kell választ adnia az engedélyesnek, hogy van-e nukleáris létesítmény építését kizáró ok, illetve, milyen tényezőket kell figyelembe venni a majdani tervezésnél – tájékoztatott a szóvivő.

Az engedélyezésben részt vett a Pécsi Bányakapitányság, amely geotechnikai, földtudományi kérdésekkel kapcsolatban értékelte a zrt. vizsgálati programját és kikérték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértő csoportja, valamint az OAH főigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítő tudományos tanács véleményét is. Ezek pozitív nyilatkozata alapján született meg a paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely vizsgálati és értékelési engedély – mondta el Fichtinger Gyula, aki hozzátette: az eljárás keretében közmeghallgatást is tartottak.

Az atomenergia hivatal és a Pécsi Bányakapitányság több feltételt is szabott az engedélykérő számára: például a vizsgálati szakaszban kéthavonta tájékoztatást kell nyújtania a zrt.-nek, végül pedig beszámolót kell készítenie a programról.

A nukleáris hatóság vezetője azt mondta, körülbelül másfél év alatt végzik el a telephely vizsgálatot, amelynek eredményeként kimondják, alkalmas-e a kijelölt terület atomerőmű építéshez, illetve meghatározzák azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a majdani tervezésnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik