Belföld

Füstirtók: a GfK nem kalkulált a külföldiek által behozott cigarettával

Összeomlott NAV cigaretta csempészet elleni munkája? címmel jelentetetett meg közleményt a Füstirtók Egyesület. A szervezet szerint a GfK tegnap ismertetett, a csempészett cigaretta arányát vizsgáló kutatása egy fontos körülménnyel nem számolt

A GfK kutatása szerint az illegális cigaretta forgalom Magyarországon 2012-ben 5,8 százalék volt, a tavalyi év végére 11,8 százalékra ugrott, az idén pedig 12,1 százalékot ér el – írtuk meg korábban a Füstirtók Egyesület által kritizált vizsgálati eredményekkel kapcsolatban. A szervezet szerint a számok nem tükrözik a valóságot:

„a kutatást finanszírozó dohány lobbi ugyanis SÚLYOSAN VISSZAÉL a kutatás eredményével, hiszen a Magyarországon nem adózó cigaretták arányát a csempészett cigaretták arányaként tünteti fel”.

A Füstirtók szerint a piackutató cég által használt metodika teljesen alkalmatlan a cigarettacsempészet mérésére, „mivel egybe veszi az illegálisan Magyarországra csempészett külföldi adójegyes cigaretták mennyiségét a turisták által vámmentesen, legálisan behozott cigaretták mennyiségével.”

A GfK. kukázna?

Állítják: a piackutató néhány ezer szemetes edényből kikukázza az összes kidobott cigarettásdobozt és így határozzák meg a külföldi és magyar adójegyes dobozok arányát. A legálisan és illegálisan bekerült külföldi adójegyes cigarettás dobozok között viszont a Gfk értelemszerűen nem képes különbséget tenni – fogalmaz a közlemény. A Füstirtók becslése szerint a külföldi adójegyes cigarettákon belül a legális szegmens aránya 30-40 százalék lehet. Szabó Károly a NAV szakfőigazgatója a sajtótájékoztatón mégis elfogadta a dohány lobbi megállapításait, ami erős önkritikának tűnik – jegyzi meg a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik