Belföld

“Nem veszek tudomást a Híradó létéről”

Mindenféle újságírói értékrenddel szembemegy és védhetetlen az M1 Híradójának az a részlete, amelyben Németh Balázs műsorvezető véleményt mond egyes hírportálokról. Erről Gálik Mihály médiakutató beszélt egy interjúban a Corvinus Online-on.

“A szóban forgó híradórészlet nekem szakmai színvonalat nem jelent, és nem hogy magas, de semmilyen etikai mércét nem üt meg. Véleményem szerint a műsorrészlet megsértette a Közszolgálati Kódexet, de ezt az álláspontot nyilván nem osztja a felelős szerkesztő, mert ha osztaná, akkor nem engedte volna adásba” – mondta Gálik, aki korábban a Magyar Rádió ügyvezető igazgatójaként és újságíróként is dolgozott. A blogon közölt interjúban a szakember nemcsak ezt a Híradó-részletet emeli ki negatív példaként, hanem azt is, amikor a köztévé az adás végén adott hírt a Vida Ildikó körüli botrányról.

Utóbbiról Gálik azt mondja, “mélyen demokratikus gyökerű országokban (…) elképzelhetetlen, hogy ha van mondjuk 16 darab anyag, akkor ezt a 14. helyre sorolják”. Ez állampolgárként nem tetszik a kutató számára, ezért – már amennyire ez megtehető – nem vesz tudomást a Híradó létéről.


Fotó: MTI / Kovács Attila

A reklámadóról szólva Gálik Mihály szerint az RTL Klub sikeresen fogja perelni az államot az Európai Bíróságon. Bár egy ilyen per lezárultáig évek telnek el, és a csatorna is jelentős anyagi veszteségeket szenved, de a cég ennek ellenére nem fog kivonulni Magyarországról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik