Belföld

Horthy-szobrot akar a Jobbik

Nincs új a nap alatt: a Jobbik minden évben elmondja, amikor Horthyra emlékezik, hogy szobrot kell állítani a kormányzónak.

Horthy Miklós budapesti bevonulására emlékezett a Jobbik Budapesten vasárnap. Az esemény 95. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a Kosztolányi Dezső téren kezdődött, ahol Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt sürgette, hogy legkésőbb a 100. évfordulóig állítsák fel Horthy Miklós lovas szobrát a Szent Gellért téren. Az ellenzéki politikus beszédében párhuzamot vont a Horthy-korszak és a rendszerváltás óta eltelt 24 év között. Értékelése szerint a két világháború között nagyobb volt a világválság, Horthy Miklós mégis virágzásnak tudta indítani az országot a spanyolnátha és Trianon után – jelentette az MTI.

A mintegy kétszáz résztvevő a Szent Gellért térre vonult, a menet élén lovasok haladtak. A felvonulók kezében magyar, árpádsávos és jobbikos zászlók voltak, a sort a Magyar Nemzeti Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai zárták. Középen egy kisteherautón elhelyezett hangszórókból egyebek mellett korabeli dalok szóltak, a vonulók pedig a “Vesszen Trianon!” rigmust és Horthy nevét skandálták.

És persze nem hiányozhatott Hegedűs Loránt református lelkész sem, aki szimbolikus alakként jellemezte Horthy Miklóst, kiemelve: amíg büntetlenül lehet őt gyalázni, addig meg lehet azt tenni az egész magyar nemzettel is.

Az Együtt közleményben ítélte el a Jobbik demonstrációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik