Belföld

Vidára új harc, új botrány vár

Hivatali visszaélés miatt jelenleg is folyamatban van egy ügyészségi eljárás a NAV ellen – emlékeztet a Magyar Narancs.

Mindig küzdeni tudó, szívós nő volt. Kollégái tehetséges, keménykezű, a nyilvánosságot kerülő menedzserként írják le. A csütörtökön megjelent hetilap olyan felemás portrét rajzol, amely egyrészt kedvező képet fest a NAV elnökéről, de azt rögtön árnyalja is. Kollégái szerint már akkor ő volt a valódi főnök, amikor még Simicska Lajos vezette az APEH-et. Király László György (aki 2002 után váltotta az APEH élén) azt mondja róla, bár Vida mostani tevékenységét nem ismeri, nem tartja elképzelhetőnek, hogy személyesen részt vett volna korrupciós ügyben. Ugyanakkor Vancsura István, a 2013. január 1-jével megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága Rapid Ellenőrzési Főosztályának egykori vezetője azt mondja,  hiába hívta fel maga is Vida figyelmét arra, hogy a hivatalon belül akadályozzák súlyos áfacsalásgyanús esetek felgöngyölítését, semmi sem történt. (Korábban ezt állította Horváth András egykori NAV-munkatárs is.)

Júniusban szóltak

A Magyar Narancs úgy tudja, már annak volt amerikai visszhangja, amikor megszüntették a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. Megsűrűsödtek az amerikai cégek panaszai, a nagykövetség illetékesei és a NAV vezetői többször találkoztak, de sohasem a legmagasabb szinten. Miután nem volt érdemi előrelépés, júniusban a külügyminisztériummal vették föl a kapcsolatot. A levél, amelyben Vidát arról értesítették, hogy magánemberként nem léphet be az Egyesült Államokba, nem személyesen neki, hanem a NAV elnökének szólt. „Ő a parancsnok, ő viseli a felelősséget, neki kell elvinnie a balhét akkor is, ha személyesen semmi köze hozzá” – írta le a helyzetet a NAV-ot belülről ismerő forrás. Egy másik, volt NAV-dolgozó szerint is elképzelhető, hogy Vida „két kézzel” nem vett részt a vitatott esetekben, „de teljességgel kizárt, hogy nem tudott róluk”. A hetilap több informátora furcsállja, hogy „csak Vidát dobták be”.

Vida besokallt

A Magyar Narancs szerint továbbra sincs kapcsolat Orbán Viktor és Simicska Lajos között, de Vida nem volt főnöke biztatására borított a Magyar Nemzetben. A NAV-elnök egyik ismerőse szerint előtte ugyan beszélhettek, de az elnök asszony egyszerűen megunta, hogy a kormányzati szereplők letagadták, hogy a tájékoztatták őket. „Még hogy ő nem jelentette volna az esetet a kormánynak?” – tolmácsolta ismerőse Vida felháborodását. A kormány nehéz helyzetbe került, a helyzet politikailag nehezen tartható. A NAV-elnök eltávolítása Simicskáékkal, illetve az adóhatóság többi vezetőjével szemben nyithat újabb frontot. Ráadásul egyelőre az sem tudható, milyen ügyek lehetnek a NAV-vezetők, illetve a már távozott szakértők és igazgatók dossziéiban. További részletek a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban. 

Közben a Figyelő arról ír, hogy valójában politikai okokat sejtenek a listázás mögött a NAV-ban, ahol az elnökhöz közel állók sem tudnak róla, hogy Vidának lenne nyelvvizsgája, de azt határozottan állították, hogy konyhanyelven elboldogul. A gazdasági hetilap úgy tudja, az elektronikai iparból jöhet az újabb botrány. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik