Belföld

Sesztáknak nincs mit elsimítania Simicskával

Érdektelenné váltak azok az ügyek, amikkel a jobboldali sajtó is támadta – véli a nemzeti fejlesztési miniszter. Beperli a lapot, amely azt írta, hogy őt is kitiltották Amerikából.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nem tud olyan személyről a tárcánál, aki érintett lenne az amerikai kitiltási botrányban – mondta a Figyelőnek. A hetilapnak adott interjúban kijelentette: be fogja perelni a német nyelvű Pester Lloyd című lapot, mely felvetette érintettségét. A minisztériumhoz tartozó állami cégek átvilágításával kapcsolatban elmondta: semmi rendkívüli nem történt, természetesnek tartja, hogy ha felsővezető-váltás történik, átvilágítják a portfóliót. Ennek eredményeként történtek személycserék is, de nem az volt a cél, hogy fejek hulljanak a porba – közölte Seszták.

A miniszter azt mondta, hogy az új kormányból egyedül ő érkezett újként a piacról, a többiek különböző posztokon már voltak kormányzati szereplők. Ennek tudja be azt is, hogy a jobboldali médiumok, a Hír TV vagy a Magyar Nemzet is foglalkoztak ügyeivel, de azt gondolja, nem sikerült fogást találni rajta. Simicska Lajossal, akinek érdekeltségébe ezek a médiumok tartoznak, nem találkozott, úgy véli, nincs köztük mit elsimítani. A felhozott ügyek érdektelenné váltak, vagy bebizonyosodott róluk, hogy nem is ügyek – véli Seszták.

A tárcavezető az interjúban felidézte, hogy mielőtt miniszter lett, Orbán Viktornak jelezte, hogy „sok mindenben szakembernek tartja magát”, de a bankszektorhoz egyáltalán nem ért, ezért el is került alóla a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és a takarékok működésével kapcsolatos szabályozás. Az MKB-val kapcsolatban addig volt szerepe, amíg a megvételről volt szó, a működtetésben már nem, az átkerült Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hatáskörébe.

A Figyelő kitért arra, hogy a minisztérium által felügyelt Szerencsejáték Zrt. a miniszter szülőfalujának, Kisvárdának harmadosztályú focicsapatát támogatja. A miniszter erre azt mondta, ő ezt nem kérte és a cég nem is az NB III-as csapatot, hanem a kisvárdai utánpótlást támogatja, erről egy testület dönt.

Fontosnak nevezte, hogy az ellátás stabilitása érdekében új gázszerződés szülessen, miután 2015 végén lejár az orosz-magyar hosszú távú megállapodás. Keresik a lehetőséget az ipari rezsicsökkentésre is, ezzel kapcsolatban azonban még nem tudott konkrétummal szolgálni a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik