Belföld

Meszerics: a bebörtönzött azeri jogvédőkről nem beszélnek

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy köt átláthatatlan gazdasági megállapodásokat diktatúrákkal, hogy közben szemet huny az adott országok jogtiprásai felett.

Meszerics Tamás, az európai parlamenti képviselője az azeri elnök keddi látogatására reagált az MTI-hez eljuttatott közleményben. A politikus szerint a stratégiai megállapodások megtárgyalása mellett a közleményekben egyetlen szó sem esett az azeri ellenzék bebörtönzött jogvédőiről és politikusairól, Azerbajdzsán a nyugati értékektől való eltávolodásáról vagy a Szumkvajit-térség borzalmas környezetei katasztrófáiról.

Meszerics aggasztónak tartja hogy a magyar közpénzből gazdálkodó Eximbank és az azeri Pasha Bank tervezett befektetési pénzalapjáról hallgatnak a felek. Az LMP álláspontja szerint maximális átláthatóságot kell garantálni a pénzek felhasználásában, tekintettel az Orbán-rendszer és az Alijev-rendszer közpénz-kezelés terén mutatott aggasztó gyakorlatára.

Az LMP-s politikus elhibázottnak és rövidlátónak nevezte az Orbán-kormány külpolitikáját, amely deklaráltan szakított az értékelvű külkapcsolatokkal. Mára hazánk súlyát szinte kizárólag az adja a külpolitikai porondon, hogy két értékközösség, az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk. Ha ezt gátlástalanul aprópénzre váltjuk, az már rövid távon is a sokat emlegetett nemzeti érdek aláásása – fogalmazott.

Ahogyan korábban megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök különösen értékes országnak nevezte Azerbajdzsánt, valamint hangsúlyozta: Magyarországnak sok oka van arra, hogy “nagy tisztelettel” emlegesse az országot, annak elnökét és az elnök édesapját, Heydar Aliyev volt azeri államfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik