Pénzügy

LMP: a forintosítás megkésett és igazságtalan

Az LMP szerint elmaradt a bankok valódi elszámoltatása, a kormány nem azoknak segít, akik igazán rászorulnanának, az egész intézkedés megkésett és a Magyar Nemzeti Bankot érintő következményeket illetően sem látunk tisztán.

2010-ben, a kormányváltás időszakában kedvezőbb árfolyamon tehették volna meg ezt a lépést – állítja a Lehet Más a Politika (LMP) MTI-hez eljuutatott közleményében a deizahitelek forintosításával kapcsolatban. A párt szerint a mostani megoldás igazságtalan, hiszen a kormány már korábban mentesítette az árfolyamkockázattól azokat a jobb módú embereket, akik tudtak végtörleszteni. Állítják: a kormány éppen azoknaknak nem nyújtott hathatós segítséget, akik valóban rászorultak volna: akiknek most forintosítják hitelüket, még évekig törlesztettek az eredeti kondíciókkal, most pedig aktuális árfolyamon váltják át hiteleiket.

Az LMP súlyos problémának tartja, hogy továbbra sem tudjuk, hogy a forintosítással kapcsolatos azonnali és az esetleges forintgyengülésből következő potenciális veszteségek milyen mértékben terhelik majd a Nemzeti Bank (MNB) mérlegét – fogalmaz a közlemény, amely előrevetíti: ha az MNB veszteségessé válik, annak felesleges luxuskiadásait az adófizetők finanszírozzák majd.

Elmaradt a valódi elszámoltatás?

Az LMP szerint a kormány nem foglalkozott a Kúria azon döntésével, mely szerint a deviza alapú szerződések hibásak lehetnek amennyiben az adós nem kapott megfelelő tájékoztatást az árfolyam kockázat lehetséges mértékéről. A párt érvelése szerint a kormány nem tárta fel, hogy a tájékoztatás mennyiben maradt el a törvényileg megkövetelttől, és nem építette bele az általa megalkotott szerkezetbe a tájékoztatás rendszerszerű elmaradásának következményét: azaz a legfontosabb kérdésben elmaradt a bankok elszámoltatása.

Ahogyan korábban megírtuk, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az MTI-nek elmondta: a devizahitelek forintosítására az elszámoltatás során megszerzett előnyök megtartása érdekében van szükség, de a hitelesek szabadon dönthetnek arról, megtartják-e jelenlegi hitelüket. Az árfolyamot a Kúria jogegységi döntésének megfelelően kellett a kormánynak kialakítania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik