Belföld

Hideget és meleget is kapott a forintosítás a Liberálisoktól

A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözli a devizahitelek napi árfolyamon történő forintosítását, azonban kritikákat is megfogalmaznak a lépéssel kapcsolatban: korai volt nyilvánosságra hozni, hamarabb is sor kerülhetett volna rá, jobb feltételekkel.

Bodnár Zoltán, a párt gazdasági főtanácsadója az MTI-nek elmondta: az elképzelésben több minden is tükröződik abból, amit pártjuk egy nyáron benyújtott országgyűlési határozati javaslatában már leírt. Példaként említette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a devizatartalék terhére biztosít forrásokat a forintosításhoz, a kiáramló deviza jelentős része pedig betétek és más műveletek útján visszakerül a jegybankhoz. A politikus szerint korai volt bejelenteni az intézkedést, mert egyelőre azt sem lehet tudni, mennyi lesz a forinthitelek kamata. A gazdasági szakember meglátása szerint a forintosítást már 2010 végén vagy 2011-ben is végrehajthatták volna a végtörlesztés helyett, méghozzá egy, a mostaninál lényegesen jobb árfolyamon.

Bodnár Zoltán kritizálta, hogy a hitelesek túlnyomó többsége számára gyakorlatilag kötelezővé tennék a szerződések forintosítását, szerinte ez egy olyan súlyú és mértékű beavatkozás a polgári jogi szerződéses szabadságba, amit nem lehet alkotmányosan igazolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik